Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tévhitek a kutyák táplálásával kapcsolatban

2008.10.17

Óriási tévhitek a kutyák táplálásával kapcsolatosan

Próbáljuk meg szem előtt tartani - bárminnyire nehéz is - hogy kedvencünk táplálkozási szokásai bizonyos fokig hűek maradtak vad őseihez.

Erős, fejlett fogazata még akkor sem alkalmas habos, krémes édességek elfogyasztására, ha történetesen imádja azokat, merthogy rászokatattuk....

A régi szokásokat és a nagymamáktól tanult tuti tippeket hajlamosak vagyunk 100%-ig igaznak vélni és állatainkon alkalmazni, pedig sokszor többet ártunk ezekkel a "csodapraktikákkal", mint használunk.

Nézzük, mik ezek!

"A kölyköket, illetve a legyengült ebeket cukros tehéntejjel kell itatni, hogy megerősödjenek."
Nem igaz! Sem a cukor, sem a tehéntej nem megfelelő táplálék a kutya számára, többségük egyiket sem képes megfelelően emészteni. A tejbe lévő tejcukor lebontását végző enzim (laktáz) bár a kölykökben még kismértékben jelen van, nagyobb mennyiségű tejcukor megemésztésére nem képes.

 

"A szopós kiskutyák tejpótlására feles tejet kell használni."
Nem igaz! A tehéntej beltartalma a szuka tejéhez képest táplálóanyagokban (fehérjékben, zsírokban és egyes ásványi elemekben) sokkal szegényebb, azaz nemhogy hígítani, hanem sokkal inkább sűríteni kell ahhoz, hogy szopós kölykök táplálására megfelelő legyen. A legjobban azonban akkor járunk el, ha anyatej híján kutyatejpótlóval etetjük a kicsiket.

 

"A száraztápok etetése húgykövek képződésére hajlamosítanak."
Ez így, ebben a formában nem igaz. A húgykövek képződésének nagyon sok oka lehet, többek között az elégtelen vízfelvétel. A húgykőképződést azért szokták párhuzamba vonni a száraztápokkal, mert száraztápok etetése mellett a vízigény fokozott, és ha ez nincs kielégítve, akkor ez bizony már tényleg lehet okozója egyes kőtípusok kialakulásának. De ilyenkor nem a táp hibás, hanem a tulajdonos, aki nem gondoskodott elegendő friss ivóvízről a kutyájának. Gondoljunk csak bele: a húgykő megelőző és a húgykőoldó diétás tápok nagy része is száraztáp formájában kerül forgalomba.

 

"A nyers hústól megvadul a kutya és jobb házőrző lesz."
Érdekes módon még ma is sok kutyatartóban él az a téveszme, hogy a nyers hús fogyasztásától a kutya megvadul, harapóssá, sőt kimondottan rosszindulatúvá válik. Ez természetesen nem igaz, ennek ellenére nem javasolt a kutyák nyers hússal történő etetése a különféle fertőző betegségek elkerülése miatt.

 

"A kutyának a jólléthez változatosságra van szüksége a táplálkozásban is."
Nem igaz. Volt már szó róla, hogy a kutya számára a táplálkozás nem egy kulináris élvezet, hanem egy biológiai szükséglet. Természetesen az evés és a jóllakás a kutyának is örömet okoz, azonban számukra nem az ételek szemet gyönyörködtető látványán, változatos ízvilágán van a hangsúly, hanem sokkal inkább a megfelelő hőmérsékletén, állagán és összetételén, ami utóbbival kapcsolatban az eledel illata felvilágosítást nyújt a kiváló szaglással bíró eb számára.

 

Ameddig a kutya jó étvággyal és szívesen fogyasztja a neki felkínált élelmet, és emellett kitűnő egészségnek is örvend, biztosak lehetünk abban, hogy nem vágyik valami kis egyéb "változatosságra". Mindennek ellenére a kutyát nagyon könnyű elkényeztetni azzal, ha mindig csak olyan ételt adunk neki, amit éppen abban a pillanatban a legjobban szeret. Egy idő után - főleg, ha ezt megengedjük neki - válogatóssá válik, sőt, határozottan ki is fogja majd mutatni nemtetszését az olyan ételekkel szemben, amely tápláló és megfelelő lenne ugyan a számára, csakhogy éppen nincs rá gusztusa.

 

 

"Hülyeség és teljesen felesleges pénzkidobás a kutyát kizárólag drága táppal etetni, bőven elég, bőven elég, ha az otthoni maradékok mellett időnként - akár jutalomfalatként - kap belőlük egy keveset."
Nem igaz! A teljes értékű kutyatápok úgy vannak összeállítva, hogy abból egy bizonyos mennyiséget a kutyának el kell fogyasztania ahhoz, hogy napi energia- és táplálóanyag-szükséglete fedezve legyen. Emiatt ha ezeket a tápokat keverjük mindenféle házi maradékkal, vagy azok mellett etetjük pl. jutalomfaltként, teljesen felborítjuk azt az ideális táplálóanyag-arányt, amire az ebnek szüksége van.

 

Ennek következtében az állat vagy nem jut hozzá a számára megfelelő mennyiségű és minőségű táplálóanyagokhoz, vagy éppen ellenkezőleg, túl lesz táplálva és elhízik. Egyébként sem helyes az állatot naponta többször jutalomfalatokkal, vagy annak kikiáltott mindenféle nassolnivalókkal (csokoládé, tejszínhab, cukor) kínálgatni.

 

Az egyik legnagyobb, és leggyakrabban elkövetett hiba a konzerv eledelek kenyérrel vagy tésztával való összekeverése. A konzerv kutyatáp ugyanis nemcsak és kizárólag hús, még akkor sem, ha szaga alapján számunkra annak tűnik!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Plágium

(Dr. Fodor Kinga, 2011.09.25 21:09)

Tisztelt oldalszerkesztő, a feltett anyag az én "Mit egyen a kutyám" című könyvemből szó szerint kimásolt rész, legyen kedves betartani a szerzői jogokra vonatkozó törvényeket, és tüntesse fel a megjelentetett anyag forrását.
Üdvözlettel: Fodor Kinga

Ne reklámozz

(Szerkesztő, 2009.12.16 13:25)

ne reklámozd itt az oldalat, remélem megteszed : Irmus

Dog-...

(Szerkesztő, 2009.12.16 13:24)

Szia ! Hát nem is tudom, ha nem kimásolod a egészet akkor igen, ja és kérlek írd oda a forrást.
Irmus

http://dog-island.mlap.hu

(Dog Island, 2009.07.05 17:29)

Szia!
Nagyon nagyon jó cikk, teéjesen egyetértek vele.
Mond csak, meríthetek ötleteket az én oldalamra is a cikkedből?
Dog Island

Köszönöm a segítséget !

(Kutyababa, 2008.10.19 19:10)

Szia!
Köszönöm a segítséget, számomra ez a cikk rengeteg tippep tanácsot adott.

Remélem más embereknek is segít
Üdvözlettel : Egy Bolognese tulajdonos.