Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Te mit adsz a kutyádnak ? Nem mérgezed ?

2010.03.08

Csoki, mazsola, pezsgő? Ne mérgezd meg a kutyád!

 

Örök vita tárgya, hogy vajon jó-e, ha a kutya azt eszi, amit mi, emberek. A szuperpémium eledelekben minden benne van, ami egy kutyának kell, se több, se kevesebb. A legtöbb állatorvos és táplálkozási szakember amellett van, hogy ebből ne engedjünk, de ne is tegyünk hozzá!

 

Kutyaeledel vagy házikoszt?

 

 

Az állatorvosok és dietetikus szakértők többsége nem javasolja a házikosztot kutyaeledel gyanánt. A jó minőségű, komplex tápok tartalmazzák mindazokat a fontos tápanyagokat, amire egy kutyának szüksége van az egészséges fejlődéshez. Ha így van, minek felborítani azt a kényes egyensúlyt, amit az igazoltan bevált étrend biztosít?

 

kiskutya, kutyakölyök, etetés

 

 

 

Más állatorvosok és természetgyógyász kutyadoktorok ezzel szemben azt mondják, hogy a kutyák számára létfontosságú enzimek és tápanyagok még a legjobb minőségű tápok előállítása során is megsemmisülnek. Ezek szerint tehát nem helyes, ha kizárólag mesterséges tápokkal etejük az ebeket.

 

A kevésbé radikális irányzat szerint a friss és egészséges, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek közt olyanok is akadnak, amiket kifejezetten fontos beépíteni a kutya étrendjébe. Az eb tehát feltétlenül kapjon házi készítésű kosztot is, de kizárólag adalékanyagoktól mentes, egészséges, jó minőségű alapanyagokból készült fogásokkal egészítsük ki a minőségi kutyatápon alapuló kiegyensúlyozott étrendet.

 

kutya, kolbász

 

A hangsúly a házikoszt összetételén van! A kutya nem malac, ne etessük maradékokkal, csak és kizárólag a számára készülő, kutyabarát ételekkel kínáljuk. Mert hiába szeretjük a mazsolát, és hiába ad jó ízt a hagyma a sülteknek, ezekkel bizony meg is mérgezhetjük a kutyánkat!

 

 

 

Vannak olyan ételeink is, amelyek ugyan nem okoznak mérgezést, de semmi esetre sem egészségesek a kutya számára. Ha kutyánk jóízűen felfalja a maradék sült krumplit, nem hal bele, de hascsikarást kap és elhízik. Az édesség (vagy a cukrot, joghurtot tartalmazó kutyaeledelek!) kikezdik a fogait, és szintén súlygyarapodáshoz vezetnek. Vannak olyan tiltólistás ételeink azonban, amiket végképp száműznünk kell a kutya étrendjéből.

 

Vásárláskor nézzük meg jó alaposan a kutyeledelek és jutalomfalatok összetételét is, és ne válasszonk olyat, ami ezeket tartalmazza!

 

 


Milyen ételek okoznak mérgezést a kutyáknak?

 

Csokoládé:

 

A csokiban található teobromin és koffein nekünk jó (kis mennyiségben), de a kutyákra nézve a legkisebb adag nyalánkság is végzetes kimenetelű lehet. Az még hagyján, ha elcsen egy darabka tejcsokit, de az étcsokoládéban nagyon magas koncentrátumban vannak jelen a kutyamérgek.

 

 

Tehát minél sötétebb és keserűbb a csoki, annál nagyobb veszélyt jelent! De az egészen kis darab tejcsoki is hasmenést okozhat a kutyának, boldogságot viszont nem. A kis mennyiségű étcsokoládé a központi idegrendszert támadja, a mérgezés tünetei a remegés, hányás, izgatottság, nyugtalanság és a gyakori vizeletürítés. Nagy mennyiségben a mérgezés szívrohamot, szívbénulást, azonnali halált okozhat!

 

 

 

Hagyma és fokhagyma:

 

A hagymafélék nagy mennyiségben hemolitikus anémiát okoznak. Ez egyfajta vérszegénység, a hemoglobin szerkezetének kóros elváltozását jelenti. Kis mennyiségben nem okoz különösebb gondot, sőt, a fokhagyma is alkalmazható a szelíd gyógyterápiák részeként. De még ha szívesen is eszi a hagymával sült húst, semmi esetre se adjunk neki hagymás ételeket, sült hagymakarikákat, vagy hagymával főzött leveseket!

 

 

 

 

 

Szőlő és mazsola:

 

Bár a mérgezés pontos okai mindmáig ismeretlen, a leggyakrabban mégis az édes csemegék okoznak végzetes kimenetelű baleseteket. A szőlőt és a mazsolát is szívesen elcsócsálja a kutya, de ha érzékeny rá, azonnal rosszul lesz: hányás, hasmenés, levertség a mérgezés tünetei, mely a továbbiakban vesebetegségek kialakulásához vezet.

 

kutya, szőlő

 

Ha nem lett baj egy-két szem szőlőből, az többnyire a szerencsének tudható be. Mindenesetre szüretre ne vigyük magunkkal az ebet, mert egy teljes fürt végzetes lehet, de a szőlő már kis mennyiségben sem tesz jót a kutya fogainak.

 

 

 

 

 

Alkohol:

 

A kutyák szervezete nagyon érzékeny az alkoholra, a legkisebb mennyiségtől is berúgnak. A szervezetükben felszívódó alkohol szívritmus zavarokat, infarktust, a testhőmérséklet vészes lecsökkenését, kómát és azonnali halált is okozhat. Soha, semmilyen formában ne itassuk, vagy etessük alkohol tartalmú élelmiszerekkel a kutyákat.

 

 

kutya, pezsgő

 

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.