Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen az ideális kutya számomra ?

2008.12.22

Hogyan válassz kutyát? Olvass tovább, majd nézz a tükörbe!

A legfontosabb szempont, hogy személyiségünknek és életkörülményeinknek megfelelő kutyát válasszunk.

 Ezért elsősorban saját magunkat kell megvizsgálnunk.

 

Számos helyen olvashatunk cikkeket arról, hogy milyen kutyát válasszunk. Azonban nem elég csak a „milyen” kérdést átgondolnunk. Tudnunk kell azt is, hogy HOGYAN válasszunk kutyát magunknak. Egy kutya, fajtától függően 10-15 évig él. Tehát ha nem is egy életre, de mindenképp hosszú időre választunk társat magunknak. A választásunk pedig meghatározza társunk és hűséges barátunk életét is.

 

 

Az első nagyon fontos szempont, hogy csak akkor vigyünk haza kutyát (vagy bármilyen más háziállatot), ha minden szempontból fel vagyunk rá készülve: lelkileg, pszichésen és nem utolsó sorban anyagilag. A kutya nem egy egyszeri költség. Fiatal korban számos oltást kell kapnia, etetnünk kell, szükség (betegség, sérülés) esetén - vagy ha öregedő a kutya - rendszeres szakorvosi ellátást igényel.

 

Amennyiben ezeknek a kötelezettségeknek eleget tudunk tenni, akkor is csak saját magunknak vegyünk kutyát. Soha ne ajándékba - sem gyereknek, sem ismerősnek. Nem tudhatjuk: szüksége van-e rá, gondját tudja-e / akarja-e viselni, vagy, hogy nem kerül-e a kutya később az utcára?Mielőtt bármi más kérdést feltennénk magunknak, az első dolog, amit vizsgáljunk meg: van-e a környezetünkben, családunkban bárki, aki allergiás a kutyaszőrre?

 

 

 

Milyen kutyát vegyünk ?

 

 • A legfontosabb szempont, hogy személyiségünknek és életkörülményeinknek megfelelő kutyát válasszunk.  Ezért elsősorban saját magunkat kell megvizsgálnunk.

 

 • Milyen életkörülményeink vannak? Kertes ház? Kint akarjuk tartani a kutyát vagy bent? Lakótelepi lakás? Mekkora helyünk van otthon?

 

 • Szeretünk futni, kültéri sportokat űzni? Szívesebben ülünk otthon, vagy az aktív, sportos, laza, nyugodt életmódod kedveljük inkább?

 

 • Mennyi időt tudnánk a kutyával eltölteni? Sokat dolgozunk, utazunk, jövünk-megyünk? Sokat vagyunk otthon?

 

 • Milyenek az anyagi körülményeink?

 

 • Milyen okból szeretnénk kutyát? Társat keresünk? Munkakutyát? Őrző-védőt, esetleg tenyészteni szeretnénk?

 

Mielőtt kutyát választunk, legyünk tisztában a fajta külső és belső értékeivel. Olvassunk utána! Rengeteg könyv, nyomtatott vagy internetes folyóirat áll rendelkezésre, amelyből megtudhatjuk, mik az általunk kedvelt fajta jellemzői, s hogy mit várhatunk el az adott kutyafajtától.

 

 

 

Milyen az ideális kutya számomra?Személyiségtől függ, hogy kinek milyen kutyafajta a legideálisabb. (Nem véletlenül kezdtük a kutya keresést önvizsgálattal!) Általában mégis azt javasoljuk, hogy az alomból nem túl kirívó ebeket keressük.Ugyanis a dominancia harc már itt is érvényesül. Így gyorsan megmutatkozik, hogy melyik kiskutya fogja átvenni az alfa (domináns) és melyik az omega (visszahúzódó) szerepet. A többi kölyök pedig közöttük fog elhelyezkedni a falka rangsorában – ezek közül érdemes választanunk, főleg a kezdő gazdiknak. Próbáljunk olyan kiskutyát választani, amelyik nem túl domináns, de nem is túl visszahúzódó vagy félős.  Arany középút: nem túl félős, nem túl aktív, nem túl visszahúzódó, látjuk rajta, hogy szívesen kommunikál az emberrel, keresi a társaságát.

 

 

 • Hím vagy nőstény kutyát szeretnénk? Tudnunk kell, hogy a szukákkal kicsit több gond van a tüzelés időszakában… viszont könnyebben szót fogadnak, simulékonyabbak és több szeretetet tudnak kimutatni a gazdájuk felé.
 •  
 •  
 • A kiválasztásnál nagy figyelmet fordítsunk arra is, hogyan viselkedik a kutya, mikor felemeljük. Hisztizik? Tűri passzívan, vagy elfogadja, de küzd ellene? Élvezi, esetleg játszani próbál? Vagy agresszívan reagál rá?
 •  
 •  
 • Kutyakölyöknél (is) mindig győződjünk meg arról, hogy egészségesek-e az érzékszervei: jól lát, jól hall? Ezeket pl. a feje mellett történő tapsolással tudjuk ellenőrizni.
 •  
 •  
 • Ellenőrizzük, hogy a kutyák átmentek-e diszplázia szűrésen. A szűrés ellenére természetesen át kell vizsgálnunk az ízületeket: ne legyen görbe a lába… ne legyenek befelé-kifelé forduló lábfejek stb.
 •  
 •  
 • Nézzük meg a kölyök fogazatát is – ellenőrizzük, hogy ne legyen előre- vagy hátraharapó állkapcsa.
 •  
 •  
 • Soha ne a szín alapján válasszunk. A színnek ugyanis semmi köze az állat jelleméhez.
 •  

   

   

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  .

  (kilney, 2011.05.21 20:38)

  Kedves ...!
  Nos, az oldal szerkesztője nem én vagyok, de tudnék tanácsot adni, mint tapasztalt kutyás és családanya.
  3 fiam van, egyikük halmozottan fogyatékos, a legkisebb pedig csak 7 éves. Mikor az imádott masztiffunk elpusztult 2006-ban természetesen nagyon sokat gondolkoztunk, melyik lenne az ideális kutyafajta, mindenképp egy megbízható, kedves természetű kutyát kerestünk. Hisz ekkor még a kicsi csak 2 éves volt.
  Végül a labrador retriever mellett döntöttünk és nem bántuk meg! Nagyon barátságos, a gyerekeket imádja és nagyon gyengéd is velük! Bár a miénk kissé nehezen fegyelmezhető, de SOHA nem harapott még meg embert, a gyerekekkel mindig nagyon türelmes, eltűri, hogy agyondögönyözik, sokszor durván játszanak vele. Viszont, mivel a legkevésbé sem agresszív, nem biztos, hogy ő a tökéletes házőrző, bár a miénk mindig kitartóan jelez, ha jön valaki, de nagyon könnyen a bizalmába fogad akárkit.
  Ha jó házőrzőt keresnek, javasolnám esetleg a bullmasztiffot, bár következetesebb nevelést igényel, mint a labi, de a gyerekekkel elég jól kijön és megbízható, hűséges, ragaszkodó Társa a gazdájának, birkatürelmű barátja a gyerekeknek. Mindenképp magabiztos kiállású gazdit igényel, érdemes kutyasuliba is járni vele - több figyelmre van szüksége, mint a labradornak, de megéri.
  Azt hiszem, ennyit tudtam mondani :/
  Voltak még ezeken kívül más fajtájú kutyáim, de őket már annyira nem javasolnám - a német juhász már kevéssé türelmes, bár kitűnő, okos kutya, az ír farkaskutya pedig könnyedén ledönt a lábáról még egy megtermett felnőttet is játék közben.

  t.o.m.y94@hotmail.com

  (XY, 2011.05.14 13:33)

  Családban elaltatásra kerül 3 éves cocker spánielünk (szuka) . Nagyon agresszív, kiskorában pedig a család minden tagja igyekezett megadni a legnagyobb szeretetet neki. Most nem rég megharapott engem, pedig én adom neki a kaját, én viszem sétálni. Új kutyát szeretnénk, akiben megbízhatunk. 5 fős családunkban 10 éves fiú a legfiatalabb. Szeretnénk egy olyan, nyugodt, nagytestű kutyát, aki nagyon jó házőrző, türelmes a család minden tagjával szemben. Tudnál esetleg tanácsot adni ebben? Köszönöm szépen előre is :)