Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutya epilepszia

2009.07.11

Kutyaepilepszia: alapvető tudnivalók

 

Kutyaepilepszia: alapvető tudnivalók

 

A kutyák epilepsziás megbetegedése a kisállat gyógyászatban egyre gyakrabban diagnosztizált idegrendszeri betegség. Lényege: az agyvelő szürkeállományának idegsejt összeköttetés rendszerében, az ingerületi és gátló folyamatok egyensúlyának a felborulása.

 

Az állatorvos kötelessége felvilágosítani a tulajdonost: annak ellenére, hogy néha rémisztőek a tünetek, az epilepszia sok esetben gyógyítható. A mai modern terápiás lehetőségek birtokában az állat rohammentessé tehető vagy legalábbis rohamok száma annyira csökkenthető, hogy a gazdi és az állat életvitelét a továbbiakban ne zavarja. A rohamok megjelenési formája kutyán, mint ahogy emberen is, rendkívül változatos lehet.

 

A focalis epilepszia tünetei

 

 • 1. A tudat nem érintett

  Valamelyik végtag ütemes rángása, tipegő járás. Szőnyeg, takaró, bútorzat, PVC- padló, fémtárgyak, saját végtagok folyamatos nyalogatása, nyeldeklés, nyaló mozgás (fagyizás), fogcsikorgatás, gyakori fülrázás, átmeneti lábszétcsúszás, fejremegés, csámcsogás.
 • 2. A tudat valamilyen fokban érintett ( enyhébb, vagy súlyosabb tudatbeszűkülés)

  Nyelv öltögetése (fagyizás), több órán át tartó, nyugtalan járkálás, hallucinációk (légykapkodás és csillagvizsgáló fejtartás), indokolatlan agresszivitás

A generalizált epilepszia tünetei

 • 1. Eszméletvesztés nélkül ( távollét epilepszia - kis roham- petit mal)

  A kutya perceken át elréved, a semmibe néz. A folyamat magától rendeződik, vagy átmegy nagy rohamba. Jól kezelhető a megfelelő antiepileptikumokkal.
 • 2. Eszméletvesztéssel járó roham ( nagy roham- grand mal)

  Ez a leggyakoribb rohamtípus, megelőzheti bármelyik egyik eddig felsorolt focális roham. Jellegzetes tünete az egész testre kiterjedő merev- vagy rángógörcs, szájhabzás, nyelvharapás, zihálás, bevizelés. A rohamot követően a tudatállapot kitisztulása perceket vagy órákat vesz igénybe. Valódi epilepsziáról csak akkor beszélünk, ha a rohamok meghatározott időn belül ismétlődnek, ugyanazon tünetekkel és látható, kiváltó ok nélkül.

 

Miután tisztáztuk a tulajdonossal a betegség lényegét, megkezdhetjük az epilepsziás beteg gondozásba vételét, amely azt jelenti, hogy a kivizsgálásokat és a roham típusnak megfelelő gyógyszerek felírását követően nem hagyjuk magára az állatot, hanem a tulajdonostól a néha évekig vagy élethosszig tartó gyógykezelés eredményéről folyamatos visszajelzést kérünk.

 

Összefoglalva: az epilepsziát nem kell végérvényes sorscsapásnak elkönyvelnünk, hiszen egy jól kézben tartható és csak az esetek egy kis részében gyógyíthatatlannak minősíthető betegségről van szó.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A kutyám...

(Szabina, 2014.05.04 18:12)

A kutyám Havanese epilepsziás nehezen kap levegőt és olyankor erőködik 4 éves Sziszi,anyukám 1kicsit elkényeztette és mit mondjak érdekes kutya megeszik mindent még a citromot is és a savanyúságot is de szerintem az nem baj!Olyan ennivalót nem eszik amit nem szabad a kutyáknak bab...stb.

veszprém

(Vilma/Pamacs bishone havanese, 2009.09.22 14:26)

Sajnos most derült ki, hogy Pamacs 2éves múlt április 4-én,epilepsziás, elájult. A nyalogatás Nála rendszeres. 42 napig szedett gyógyszert. Azóta is tünet mentes . Talán csak a lánykutyusok tüzelésével függ össze. Az állat orvosunk azt mondta, hogy a gyógyszert mát ne adjam és figyeljem a kutyust. Talán az is a baj, hogy nagyon elkényeztettük és eléggé akaratos.Mit tegyek?

Re: veszprém

(Zsuzsa, 2012.11.07 23:13)

Hello, nekem is van egy francia bulldogom, aki most 1,5 éves.Ébredés utáni fejremegések jelentkeztek nála, az orvos epilepsziának diagnosztizálta, de teljesen magánál van és hamar elmúlik szerencsére. Megkérdezhetem,hogy milyen gyógyszert szed a maga kutyája??
Nagyon köszönöm előre is!! Üdv.Zsuzsa