Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan gondozzuk télen kutyusunk ?

2009.01.03

Hogyan gondozzuk télen a kutyánkat?

A legfontosabb tudnivalók:

 

A friss hó játszani hív minket és ebünket is, azonban az önfeledt mókázás után gondoskodnunk arról, hogy a fagyos időjárás minél kevésbé viselje meg kedvencünket.

 

Jön még kutyára dér - fenyegettük meg négylábú barátunkat nyáron. Jött is, és most bánjuk mindketten: nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy a fagyos időjárás minél kevésbé viselje meg ebünket.

 

                                               Bőrápolás

Télen az alacsony páratartalom és a hideg szél okozza a legtöbb bőrproblémát. Ilyenkor inkább bevisszük kutyánkat a meleg szobába, hogy megóvjuk a hidegtől, csakhogy a fűtés miatt a szobában is száraz a levegő. Tehát - ha csak nem használunk párologtatót vagy hidratáló krémet - kutyánk bőre menthetetlenül kiszárad és hámlani fog. Vegyünk sorra néhány mentőötletet!

 

 • Száraz, hideg időben kerüljük a fürdetést, ugyanis ezzel eltávolítjuk kedvencünk bőréről az olajos védőréteget, mely megvédené a kiszáradástól. Ha a fürdés elkerülhetetlen, akkor használjunk zabliszt-alapú sampont, amely segít visszaállítani bőre pH-értékét. Fürdés után pedig kenjük be speciális (kutyáknak való) hidratálóval.

 

 • Keféljük szőrét gyakran, mellyel eltávolítjuk a kócot és egyéb oda nem illő dolgokat.

 

 • Etessük jó minőségű táppal, mely a benne található vitamin-tartalomnak köszönhetően fényessé, ápolttá teszi a szőrét. Kerüljük a "pótétkezéseket" és ne javítsuk fel ételét zsírral vagy olajjal - ha csak állatorvosunk nem javasolja.

                                            Pedikűr

 

A havon és a jégen való sétálás bizony fájdalmas élmény lehet kutyusunknak! Ilyenkor nem a hó az igazi bajforrás, hanem amit rászórnak: a só, vagy egyéb csúszásgátló, olvasztó anyag. Miközben kutyusunk sétál a havon, ezek az anyagok beleragadnak a mancsába, és kikezdhetik a lábát, nem beszélve arról, hogy hazaérve ebünk lenyalogatja magáról és akár meg is betegedhet. Ezért nagyon fontos, hogy törődjünk kutyatársunk mancsaival! Ehhez nyújtanak segítséget a következő tanácsok.

 

 • Minden séta után mossuk meg lábát! Ezzel eltávolítunk minden olyan anyagot, melyek kiszáríthatnák a mancsait.
 •  
 • Hozzuk rendbe a mancsok közötti szőrt, ezzel csökkenthetjük annak kockázatát, hogy túl sok jégkristály és sós-havas anyag ragadjon be a mancsszőrök közé.
 •  
 • Kenjünk vazelint az ujjak és talppárnák közé, különösen akkor, ha hosszú sétákra készülünk.
 •  
 • Ha ebünk lábai érzékenyek, vagy tényleg nagy kint a hó, akkor ne habozzunk, adjunk rá neoprénből készült hócipőt! Először kicsit furcsán fog benne járni, de aztán megszokja, és hamar hozzászokik a kellemes érzéshez.
 •  
 •  

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  Martonvásár

  (Kukkelné Méri Katalin, 2010.12.02 15:10)

  Bolognese kiskutyám kicsikora oda férjem nem engedi be a lakásba de van egy elöszobám ahol tartozkotik nincs még ott füdés de már két éve igy van nem lesz baja igy

  Szeged

  (Vajda Melinda, 2009.08.18 17:08)

  Télen mit csináljak a kutyám
  lábával mivel a sós hó nagyon
  felmarja .....tudom még korai
  erről beszélni de eljőn megint
  a tél .

  p-suzy@vipmail.hu

  (Zsuzsi, 2009.02.08 13:48)

  rosszul írtam az e.mail címem

  p-suyz@vipmail.hu

  (Zsuzsi, 2009.02.08 13:46)

  Szia!azt szeretném kérdezni, hogy mitől pirosodik ki a szeme körül?Nekem most egy éves a bolognese kiskutyám!eddig nem volt egyáltalán piros, de télen nem volt olyan sokat kint mint nyáron!mivel lehetne kenni, hogy elmuljon?Előre is köszi! Zsuzsi