Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyám nem jön vissza, ha hívom. Mit csináljak? Itt megtalálod a választ !

2009.04.11

A kutyám nem jön vissza, ha hívom. Mit csináljak?

Itt megtalálod a választ !

 

Jutalomfalattal nagyszerűen lehet motiválni a kutyák többségét, ezzel könnyedén magunkhoz hívhatjuk és így a kutya hamar megtanulja, hogy a gazdihoz menni jó.

 

A behívás, ha idejében kezdik tanítani, egyszerű dolog. Persze mindez az ingerkörnyezettől függ. A lényeg, hogy kellőképpen tudjuk motiválni a kutyát.

 

A tanítást nyugodt helyen, lehetőleg otthon kell elkezdeni. A legfontosabb, hogy amikor a kiskutya odajön hozzánk, jutalmazzuk meg és kössük hívószóhoz. Jutalomfalattal nagyszerűen lehet motiválni a kutyák többségét, ezzel könnyedén magunkhoz hívhatjuk és így a kutya hamar megtanulja, hogy a gazdihoz menni jó. Ha már otthon megbízhatóan odajön hozzánk, ha hívjuk, akkor nehezíthetünk a feladaton. Tudnunk kell, hogy a kutyák nehezen általánosítanak. Ezért más környezetben lehet, hogy újra kell tanítani a feladatot, de ez már gyorsabban fog menni. Próbáljunk minél több helyen gyakorolni, hogy a kutya hamar megértse, a behívás mindenhol behívás marad.

 

Hogyan tanítsd?

 

Az első sétáknál a kiskutyák igen meglepődnek a rengeteg inger hatására, ezért rendszerint póráz nélkül is a gazdi közvetlen közelében maradnak, bármerre is menjen. Idővel felbátorodnak és elmennek messzebbre, de általában szemmel tartják a gazdit, nehogy elveszítsék. Azonban a legtöbb gazdi elkövet két óriási hibát.

 

Egyik az, hogy ha a kutya nem jön vissza, akkor utána megy, így a kutya megszokja, hogy biztonságban van, a gazdi úgyis követi. A másik általános hiba, hogy ha vége a sétának, behívja, pórázra veszi és hazamennek. Így természetes, hogy a kutya megtanulja, hogy ha hívják, az a séta végét jelenti. Na de hogy is kerülhetjük ezt el? A válasz egyszerű: miközben a kutyák játszanak, gyakran hívjuk be, jutalmazzuk meg és engedjük vissza játszani.Esetleges büntetést is alkalmazhatunk, hogy ha a kutya nem akar visszajönni. De a büntetésnél is van alapszabály. A jutalmazás is és a büntetés is időhöz van kötve, így gyakorlatilag vagy a csíntett közben, vagy 1-2 másodpercen belül kell büntetnünk, másként a kutya képtelen lesz összekötni a két dolgot. Ebből látszik, hogy a behívás nem végrehajtását nem könnyű büntetni.Sok gazdánál lehet látni, hogy ha a kutya csak a sokadszori behívásra megy a gazdához, büntetést rónak a kutyára. Ilyenkor csak mi hisszük azt, hogy azért büntetünk, mert nem jött vissza, valójában azonban, a kutya szemszögéből azt büntetjük, hogy odament a gazdihoz.

 


Sokszor előfordul, hogy a kutya után megy a gazdi, és ott akarja büntetni, azonban mielőtt odaérne a kutyához, az megfordul és elindul visszafelé. Ilyenkor már szintén nem büntethető!
Ha a kutya makacsul nem akar bejönni, akkor nem találtuk meg a megfelelő motivációt (az ingerkörnyezethez kell megválasztani az adott jutalomfalatot,- van úgy, hogy otthon a táp is elég, míg a parkban a sült hús szükséges). A makacsul nem behívható kutyákat érdemes kutyaiskolába vinni, ahol egyéb behívási módszereket is tanítanak.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Debrecen

(kis gazdi, 2009.05.19 14:52)

sajnos az én kis ebem is olyen nem tudom
a szofogadásra tanitani mit tegyek?
sürgös válaszod várom!