Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Te tudod kinek a bundáját hordod nap mint nap ???

2009.12.22

Kinek a bundáját hordjuk? Vizsgáld meg a prémgallérod!

 

 

Ruhavásárlás szempontjából a tél egyet jelent a melegebb öltözékek beszerzésével. Nem mindegy azonban, hogy milyen alapanyagból készült kabátot vásárolunk...  

 

Ruhavásárlás szempontjából a tél egyet jelent a melegebb öltözékek beszerzésével. Nem mindegy azonban, hogy milyen alapanyagból készült kabátot vásárolunk, egyes darabok létrejöttét szabályos tömegmészárlás előzi meg. 

 

 

celeb, bunda, állatvédelem

 

 

Jennifer Lopez, Victoria Beckham és Kate Moss is bukik a bundára.

 

 

Emberi testre szabott állattemetőkSzőrmét csak élő állat és buta ember hord, mondja a tudatos vásárló, aki állatvédő révén a pamutot, az orkánt vagy a vásznat, esetleg a műszőrmét részesíti előnyben. 1-1 bundakabát elkészítéséhez 20 róka, 50 nercbunda, 150 csincsilla minimum szükséges. A felhasznált állatmennyiség a termék méretétől függően több is lehet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület felmérése szerint kedvelt termékek 2005/2006-os ruhakollekciókban a bundák mellett a prémgallérok, sapkák, állatsálak, de fogynak a subaszerű ágyelők (egész állatprémek) is.

 

Törvényesen ölnek...Az 1998. évi Állatvédelmi Törvény II. fejezetének 11. §-a az állatok védelmének általános szabályai kapcsán így rendelkezik: "az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül... a prém termelése" is.
A törvény arról is rendelkezik, hogy a prémcélú állatok kivégzését kábításnak kell megelőznie, ez sok esetben nem így történik.

 

Hogyan készül a bundakabát? A prémgallér? A bundasapka?

 

1. Tenyésztés, feldolgozhatóvá nevelés
Az apró gerinceseket ezrével szaporítják az erre kialakított telepeken. A prémcélú rókák tucatjainak tenyésztésére/nevelésére a vállalkozók a feldolgozóval papíron előre leszerződnek. Ingerszegény, mozgástér nélküli környezetben (apró kis bokszokban) válnak feldolgozhatóvá a kabátalapanyagok.

 

2. A kivégzés
Az állat szőre érdekében - ha az állat prémje elérte a megfelelő minőséget - a feldolgozó cég kirendeli a nevelőtelepre a böllért, aki szőrkíméletesen (olykor sorozatban több száz állatot) dolgoz fel. Az apró gerinceseket (pl. csincsillákat, hörcsögöket) elgázosítják, a nagyobbakat (pl. rókákat) elektromos feszültséggel zárják rövidre. Mindkét technológia közben az agónia és szenvedés hosszú percekig is eltarthat. Két nagy halom marad: a húscafatos állattestek és az osztályokba csoportosított nyers prémek.

 

3. A késztermék
A szőröket szűcsök, szabók veszik kezelésbe, és az "alapanyagokból" exkluzív termékeket varázsolnak. A készterméket némi marketinggel, horribilis haszonnal értékesítik. Némely bunda ára több millió forintra is rúghat.

Ősszel - tél elején szezonális jelleggel az egész országban nyitnak a plázák - hipermarketek üzletsoraiban prémkereskedések, melyek fő célja az alkalmi profittermelés.

 

Mit tehet a tudatos vásárló az állatok védelmében?Radikális fellépés (festéköntögetés vagy rongálás) helyett vásárlói szokásainkkal irányíthatjuk a piacot. Ha nem vásárolunk szőrmét, csökkenni fog a kereslet, és évek alatt a prémcélból elpusztított állatok száma minimalizálódhat. Míg az őskorban a nomád embernek létfenntartásához kellett, addig az összkomfort emberének pusztán divatból van szüksége az állatok kegyetlen öldöklése révén készített bundákra, sapkákra, gallérokra.

 

Ne vásárolj szőrmét, Te is legyél Állatvédő!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

válasz

(Irmus, 2010.01.07 18:25)

Szia ! Sajnos nállunk is van ilyen. Nem tudom mit kellene tenni de VALAMIT biztosan ! Állatvédő szrevezetet tudunk esetleg segítségül hívni.

Kissújszállás

(Molnár Anikó, 2010.01.05 10:30)

Sajnos nálunk még mindig azért tenyésztik
a kis kutyákat hogy megnyuzzák vagy hogy
megegyék! Mit tudnánk ez ellen tenni?
Jön a kocsi és embertelen vagyis állattalan
körülmények között viszik tovább!
Ez ellen kéne tenni!Hova kéne fordulni
azaz nem kéne ilyen passzivan viselkedni.
SEGITSÉG AZ ÁLLATOK NEVÉBEN!!!!!!!