Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyusok kulisszatitkai

2009.08.15

Kutyák titkai :

 

A kutyák jobban szeretik Bach-ot, mint Britney Spearst - derült ki egy kutatásból, amelynek során azt vizsgálták, hogyan reagál a zenére több száz kimerült és stresszes mentőkutya. A cikkben ehhez hasonló, meglepő kutyás híreket olvashatsz.

 

A kan kutyák "balmancsosak"

 

A kan kutyák általában "balmancsosak", a nőstények viszont inkább a jobb mancsukat szeretik használni. A macskák viszont - függetlenül a nemüktől - általában "balmancsosak". Kutatók kiderítették, hogy a macskák húsz százaléka használja a jobb mancsát, valamivel több, mint 38 százalék pedig a balt, amikor bonyolult műveletet végeznek, például játszanak valamivel. A maradék 42 százalék "kétmancsos".

 

Zenei ízlés

 

A kutyák jobban szeretik Bach-ot, mint Britney Spearst - derült ki egy kutatásból, amelynek során azt vizsgálták, hogyan reagál a zenére több száz kimerült és stresszes mentőkutya. Az emberi beszédhang és a popzene egy csöppet sem tudta megnyugtatni az állatokat, a heavy metaltól és a grunge musictól pedig még idegesebbek lettek; amikor például a Metallicát voltak kénytelenek hallgatni, valamennyi állat vad ugatásba kezdett. A klasszikus zene viszont megnyugtatta a kutyákat; Bachot például kimondottan élvezték - állapították meg a kutatók.

 

Kutya fülhallgatóval

 

Annak alapján rangsorolták a kutyafajtákat, hogy mennyire képesek megérteni az új parancsokat, amelyeket ötnél kevesebbszer hallanak, és képesek-e legalább 95 százalékban teljesíteni elsőre az utasítást.

 

Ennek alapján a legintelligensebb kutyafajták sorrendben:

 

 • Border collie tappancs

  A border collie a legokosabb

  1. border collie
 • 2. uszkár
 • 3. német juhász
 • 4. golden retriever
 • 5. doberman
 • 6. shetlandi pásztor
 • 7. labrador
 • 8. papillon
 • 9. rottweiler
 • 10. ausztrál pásztorkutya.

  Na és persze a Bolognese.

   

Akik pedig több száz ismétlés után sem értették meg teljesen a vezényszavakat: 1. basset hound; 2. masztiffok 3. beagle; 4. pekingi pincsi; 5. véreb; 6. borzoi; 7. csaucsau; 8. buldog; 9. basenji; 10. afgán agár.

 

A boldog kutya jobbra csóvál

 

A kutyák, ha ki akarják fejezni a boldogságukat, általában jobbra csóválják a farkukat - állapították meg olasz kutatók, akik azt vizsgálták, miképpen reagálnak az állatok különböző ingerekre.

Egy hónapon keresztül figyeltek harminc kutyát, hogyan reagálnak a gazdájukra, egy ismeretlen emberre, egy macskára, illetve egy ismeretlen domináns kutyára, ebben az esetben egy belga juhászra. Kiderült, hogy amikor meglátták a gazdájukat, a kutyák jobbra csóváltak, sokkal inkább, mint olyankor, amikor ismeretlen emberrel találkoztak.

 

Kutatók azt is kiderítették, hogy vannak kutyafajták, amelyek több szeretetet igényelnek, mint a többiek. Leginkább a lhasa apsókl, a boston terrierek, az angol, a cocker spánielek és a törpeuszkárok igénylik a kényeztetést. A csaucsauk, az akiták, a vérebek, a rottweilerek, a basset houndok és a colliek viszont kevésbé szeretik a dédelgetést az átlagosnál.

 

A kutyák meg tudják "mondani", mennyi az idő

 

Kutya óra mellett
Érzékeli az időt

Pavlov híres kísérlete során úgy szoktatta a kutyáit, hogy minden fél órában megetette őket. Amikor aztán változtatott az etetési időn, a kutyák változatlanul nyáladzani kezdtek - hajszálpontosan minden harmincadik percben. Vagyis belső órájuk pontosan figyelmeztette őket, mikor van az etetési idő. (Pavlovi reflexként híresült el a kutatási eredmény, de ez nem a teljes vizsgálati módszer.)

 

Más kutatók azt vizsgálták, melyik kutyafajta mennyit ugat. Kiderült, hogy egy kutyaugatás átlagosan 0,2 másodpercig tart, de egyszer egy beagle bizonyítottan 907-szer ugatott tíz perc alatt. Bizonyos fajták sokkal többet ugatnak, mint mások. Ugatós fajta a yorkshire és a cairn terrier, a törpeschnauzer, a west highland terrier, a foxterrier és a beagle. Legkevesebbet a véreb, a golden retriever, az akita, a rottweiler és az újfundlandi ugat.

A kutyák ínyencek

 

Eszik a kutya
Ínyenc kutya?

A kutyáknak sokkal több ízlelő szemölcse van, mint a macskáknak: 1700 a 470-nek szemben. A macskák ízlése kölyök korukban alakul ki és egész életükre megmarad. Ezért a macskák nagyon alaposan megfontolják, megkóstoljanak-e valamit, amit nem ismernek. Hiába lenne normális egy vadmacska számára a nyers hús fogyasztása, a konzerven felnőtt házimacska undorral elfordult az ismeretlen szagú és kinézetű húsdarabtól.

 

Pedig a macska abszolút húsevő - vagyis sokkal több proteinre van szüksége, mint bármelyik másik emlősnek. A felnőtt macska étrendjének 12 százaléka protein kell, hogy legyen - a kutya ennél kevesebb esetén is egészséges marad, neki 4 százaléknyi protein elegendő ehhez. Ez magyarázza, miért lehet inkább vegetáriánus kosztra szoktatni egy kutyát, mint egy macskát.

 

A csokoládé viszont mérgező lehet a kutyák számára a kakaó fő alkaloidja, a teobromin miatt. A macskák viszont nem szeretik az édeset - elsősorban persze azért, mert nem ismerik ezt az ízt. A macskák genetikai kódját megvizsgálva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy hiányoznak belőle az édes íz érzékelésére szolgáló receptorok.

 

Részleges forrás : Háziallat.hu

 

Jé, van füle!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Eger

(Juhász István, 2009.10.12 22:22)

Akkor én vágjam le a kutya maradék
farkát? Mert az én ebem nem csoválja
a meglevő kis farkát,mitévő legyek?
szupi az oldal!

Kecskemét

(Berki Zsofi, 2009.10.12 22:17)

Érdekeseket irtál a
kutya fark csoválásárol.
De az én kutyusom mind a két
oldalra csoválja a farkát ha örül.
Ez nem káros vagy mit jelent?
választ várok.üdv.

.....,,,,.--------

(viki, 2009.10.12 16:22)

Grat.

(Szandi, 2009.08.15 13:14)

Szia ! Gratulálok az oldalhoz nagyon szupi. A forrás szerintem nincs ennyire jó, te ahogy csinálod külalakilag és mindenhogy sokkal jobb. Pá egy bolognese tulaj.