Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Klónozott kedvencek

2008.11.03

Klónozott kedvencek: örök búcsú vagy örök élet?

 

Miért is kellene lemondanunk elveszett vagy elhunyt kutyánkról vagy macskánkról, ha egyszer klónoztathatjuk is őket?! A kérdés csak az, vajon mennyire etikus igénybe venni ilyen szolgáltatást.

Ja, persze nem hobbiklónozás ez - nem nekünk, hétköznapi embereknek szánták. Ezt már abból is sejteni lehet, hogy sokszázezer dollárt kell az asztalra tenni egy klónbuksiért. Egyébre nincs is szükségünk. Természetesen érdemes birtokolni némi kedvenc-DNS-t, és irány Kalifornia!

 

Természetes klónozás

 

Magam is mérlegre tettem a dolgot; éppen lenne, akit szívesen viszont-simogatnék. Előbb azonban meg kell erősítenem magamban a tudatot, hogy márpedig a klón, mint olyan, a természet gyakori lakója. Hiszen rengeteg növény "természetes klónozással" (vegetatívan) szeret szaporodni, vagyis igyekszik saját magát újból létrehozni. Életstratégia, nem egoizmus! Csakhogy állatok esetében ez sokkal bonyolultabb (jaj, eszembe jutott egy rendkívül morbid példa a dugványozásról meg Buksiról... mindegy...), továbbá cseppet sem önkéntes, ami az érintett állatokat illeti.

 

Nézzük az előnyeit

A fenti szolgáltatást kínáló biotechnológiai cég hamar felismerte, hogy az emberi klónozás még jó darabig nem lesz igazi üzlet számára, ezért megragadta a második legjövedelmezőbb bizniszt: az állat-klónozást. Először macskákkal próbálkoztak, de nem akadt fogyasztója az 50 000 dolláros terméknek. Közben belevágtak a kutya- és egyéb kedvenc-DNS tárolásába, amolyan génbank-szerűen. És özönlöttek az emberek... már csak a hatóságokat kellett meggyőzni, hogy ez igenis etikus, meg jó, és különben is, mi közük hozzá. Mára valóságos, megvásárolható termékké fejlődött a klónkutya, de az ára olyan magas, hogy alig akad jelentkező.

 

Csendben jegyzem meg, hogy a kutatások mellékhatásaként a cég vezetőjének kertjében három ugyan olyan kutya szaladgál. Saját, 2002-ben elhunyt kutyájából vált 3 db új Missy. És a gazdi szerint imádják a párolt brokkolit, pont úgy, ahogy az EREDETI Missy. Megható. Tényleg, végül is miért ne lehetne alanyi jog a klónozás?

A cég egyébként most hirdetett meg egy online aukciót, amely 100 000 dollárról indul és az öt legtöbbet kínálónak kedvére klónozzák ezét-azát. Hm...

 

Egy kis kritika

Azért a mérleg másik oldalára is van mit pakolnom! Az egyik legfontosabb kritika, hogy vajon képesek leszünk-e megőrizni a kedvenc-gazdi barátság szentségét és a felelősségérzetünket, ha minden buksit megismételhetünk. Van kételyem bőven!

 

Mielőtt döntenék, azt is szeretném tudni, hogy vajon tényleg annyi félresikerült példány születik-e és hal meg a kutatások közben, mielőtt sikerül "előállítni" az én kutyámat. Állatkínzásról nem esik szó a prospektusukban, továbbá szerény biológiai ismereteim azt súgják, hogy kétesélyes a dolog: vagy jól sikerült és tényleg egy klón az eredmény, vagy nem működik egyáltalán.

 

Klónoztatnád ex-kutyádat?

Ha van véleményed vagy csak szavazni szeretnél azt a hozzászólűsok rovatba megteheted.

 

A szavazáshoz elég egy a, vagy b, betűt is elküldened, én kiváncsi vagyok az emberek véleményére, és te .?

 

 a, Kösz, de ez az akta lezárult!

b, Börtönbe zárnám, aki kitalálta.

c, Elgondolkodnék rajta, ha lenne pénzem.

d, Ó, ha újra megsimogathatnám!

Előre is köszi hogy szavaztál : Irmus

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.