Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan számoljuk ki a kutyák emberi életkorát?

2010.07.02

Hogyan számoljuk ki a kutyák "emberi életkorát"?

 

 

Chanel, a világ legöregebbnek mondott kutyája. A kis tacskó 21 éves, amit a születésnapjáról beszámoló lapok egyike 120, másika 147 emberi évre saccolt. Utóbbi számítás alapja a közismert "egy emberi év hét kutyaévnek felel meg"-formula lehetett, de vajon mi az igazság?

Érthető emberi tulajdonság, hogy - a könnyebb megértést elősegítendő - mindent szeretnénk magunkhoz, a mi mércénkhez viszonyítani. A betöltött évek száma sokat elmond egy emberről, az életkorhoz rengeteg fizikai vagy pszichológiai tulajdonságot kapcsolhatunk. De mi van akkor, ha házi kedvenceink lelki állapotát szeretnénk koruk alapján megismerni? Működik-e ugyanez? Nyilvánvalóan nem, valami fordító kulcsra van szükségünk.

old-dog

 

Tudósok szerint egy kutya korát áttenni emberi életkorra, és ehhez egyetlen, minden ebre érvényes formulát találni, messze áll az egzakt tudománytól. A többség, ha egy kutya fejlettségi szintjét szeretné megbecsülni, a bevezetőben is említett 1:7-es formulát használja - ami azonban egy tévhit.

A Slate szerint ez a fajta átszámítás a 60-as években jött divatba az Egyesült Államokban, és a matematikai példatárakban való megjelenése (a szorzás gyerekközeli illusztrálására) csak hozzájárult terjedéséhez. Ma már világszerte ismerik és használják a híradásokban is, ha egy kutya "életkorát" kell szemléltetni.


 

A Slate magazin szerint sokkal jobb az AVMA (American Veterinary Medical Association) képlete, amely legalább a kutyák korai fejlődésének gyorsaságát figyelembe veszi. Eszerint egy közepes testméretű kutyánál az első év 15 emberi évnek, a második 9 emberi évnek felel meg, az ezt követő években pedig minden év 5 emberi évet jelent.


 

A Snopes egy hasonló képletet közöl, szintén megjegyezve, hogy az állatok mérete befolyásolhatja a számokat. Az ő összegző táblázatukban 1 naptári év egy kutyánál 15, kettő 24, négy 32, hét 45, tíz 56, tizenöt 76, húsz pedig 98 emberi évet jelent. (Közlik a macska adatokat is: 1 - 15, 2 - 24, 5 - 36, 7 - 45, 12 - 64, 15 - 76, 18 - 88, 21 - 100).


 

Ezek a képletek már kicsit jobbak, de csupán a közepes méretű kutyákra érvényesek. A számítási mód azonban az állat méretétől is függ. A nagyobb testű kutyák ugyanis rövidebb ideig élnek a kisebbekhez képest. Hogy miért, a Wall Street Journal által megkérdezett szakértő szerint még a tudósok számára is rejtély, hiszen különböző fajok között éppen ennek fordítottja figyelhető meg.


 

A formulának ráadásul - kapcsolódva az emberek és kutyák várható élettartamának növekedéséhez - változnia is kellett az idők folyamán. A teljesség igénye nélkül megemlítendő még pár dolog, ami a kutyák átlagéletkorát a méreten és fajtán kívül befolyásolhatja: táplálkozás, ivartalanítás, a gazda gondossága.

                                                                                                           kutyafajat.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dddddddddddddd

(ördög, 2010.11.16 16:12)

ddddddddddddddddd