Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Halloween

 

Batmanek és Supermanek kopogtatnak kis kosárkákkal a szomszédoknál "Trick or treat"-et (cukrot vagy botot) kiabálva. Idén a nagyobb siker reményében állatukat is magukkal vihetik, természetesen őket is teljes harci díszben!

 

Tökből faragott lámpások, cukorka és csokoládé, beöltözött gyerekek és állatok mókás készülődése és aranyos játékai teszik színessé október 31-ét, a Halloween ünnepét. Ma már nem csak Amerikában és az angolszász országokban van; kishazánkban is kialakulni látszik ez a kedves hagyomány, amelyből természetesen állataink sem maradhatnak ki! Készítsünk vagy vásároljunk nekik is jelmezeket, hogy együtt rémisztgethessük cukorkáért és jutalomfalatért a szomszédokat!

kutya halloween

A következő képekből ötletelhetsz a jelmezkészítéshez:

 

kutya jelmezek
kutya halloween

 

kutya jelmezek

Mit ünneplünk Halloweenkor?

 

Halloween eredetileg egy i.e. 8-9. századi kelta ünnep volt. Imádott istenüket, Samhaint, a Nap és a halott lelkek urát ünnepelték október 31-én, amely egyben az újév kezdetének napja is volt. Úgy hitték, hogy ezen a napon a halottak állatok formájában (többnyire fekete macskaként) térnek vissza az élők közé. November elsején az emberek állatbőrökből és állatfejekből készült kosztümökbe öltöztek, és a napisten, Samhain tiszteletére 3 napos fesztivált tartottak. Ez a fesztivál volt az első Halloween.

 

Állatok halloween ünnepe

 

Az ünnep kissé megváltozott a rómaiak megjelenésével az 1. században. Ferália és Pomona fesztiválját tartották november 1-jén. Feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), Pomona pedig a gyümölcstermésért felelős szentnek a napja (az ő szimbóluma volt a mai Halloweeneken fontos szerepet játszó alma). A következő évszázadok folyamán a kelta Samhain fesztivál és a római Pomona-nap hagyományainak keveredésével jött létre az első őszi ünnep.

 

 

Állatok halloween ünnepe
macska jelmezek

 

835-ben a hagyomány ismét megváltozott a kereszténység terjedésével. A római katolikus egyház november 1-jét Mindenszentek ünnepének, november 2-át pedig a halottak napjának nevezte ki. Tűzgyújtással, felvonulással ünnepelték, az emberek beöltöztek szenteknek, angyaloknak és ördögöknek. A kereszténység terjedése szerencsére nem feledtette a régi hagyományokat sem, folytatták a Samhain és Pomona napok ünneplését is, így az évek során a szokások elvegyültek.

Haziallat.hu

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.