Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyúlon túl is van húsvét!

2010.04.05

A nyúlon túl is van húsvét!

 

 

A húsvéti nyúlkölcsönzés a megoldás! Ne vegyen hullajelöltet ajándékba!

 

Húsvét után az állatkertek, menhelyek, illetve parkok, erdők megtelnek megunt nyuszikkal - és ez így megy évről évre, hiába fogadkozik a legtöbb szülő, hogy aztán nem engedi, hogy a gyerekei pár nap elteltével megfeledkezzenek az etetésről, almozásról. A tapasztalat az, hogy a kisgyerekek bizony hamar újabb kedvencet találnak maguknak, és a szülők sem bírják az állattartással járó anyagi terhet.

 

 

 
Sok nyúl hal bele a húsvétba

 


Húsvét? Csak nyulat ne!


A nyúl átlagos élettartama 6-7 év, maximálisan 12 év körül van! Komolyan be akar fogadni ilyen hosszú időre egy kezdetben pici és aranyos, később viszont már egyre nagyobb, és elég különc állatot?

 

A szabadon engedést a szülők humánus megoldásnak vélik, ám egyáltalán nem az! A nyulak nem tudják megvédeni magukat, prédává válnak, vagy egy autó kerekei alatt végzik. És az is szomorú tapasztalat, hogy sok kisnyúl, kiscsibe végzi a kukában, mert agyonszeretgették, az állatot túl sok stressz érte, nem megfelelő élelmet adtak neki, és ezzel a halálát okozták. Évente 200-250 nyúl végzi szerencsétlen módon az utcán, esetleg pusztul el a gondoskodás hiánya miatt.

 

húsvét, kiscsibe, csirke
Húsvét után sok kiscsibe végzi a kukában

 

 

A Fehérkereszt Állatvédő Liga kéri az embereket, hogy ne ajándékozzanak élő állatot, vegyenek inkább plüss nyuszit! Készüljenek családi programokkal, fessenek tojást, menjenek játszóházba, állatkertbe... Csak nyulat ne!

 

húsvét, kiscsibe, csirke

 

A Fővárosi Állatkert idén sem fogadja be a megunt nyulakat!

 

Azt javasolják a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, hogy tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során, betartva az állatvédelmi törvényben rögzített szabályokat is! "Az utolsó olyan években, amikor az Állatkert még befogadta a húsvéti nyuszikat, főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik eleve azért nem foglalkoztak az állattartás felelősségének kérdésével, mert kifejezetten számoltak azzal, hogy az ünnep után a nyulakat - és ezzel a felelősséget is - úgymond lepasszolják az Állatkertnek.

 

 

Az állattartáshoz való ilyen hozzáállást azonban nem áll szándékunkban bátorítani - olvasható a Fővárosi Állatkert honlapján. Az intézmény nagyszombaton, illetve húsvét vasárnapján vagy hétfőjén is várja a látogatókat, a Parasztudvarban 9 és 17 óra között a háromnapos ünnep valamennyi napján felelevenítik a húsvéti ünnepkörben megjelenő szokásokat, játékokat.

 

 Lesz kézműves foglalkozás tojáspingálással és gyapjúbárány készítéssel, tojásjáték tojásdobással és tojásgurítással. Vasárnap és hétfőn zenés-táncos hagyományőrző felvonulások emelik a hangulatot, s a bátrabbak részt vehetnek a locsolkodásban és a játékos vesszőzésben.

 

állatkert, nyuszi, húsvét
Fogadj örökbe egy nyulat az Állatkertben!

 

 

Az Állatkert - és a Fehérkereszt Állatvédő Liga is - arra buzdítja az állatbarát kisgyermekeket és szülőket, hogy fogadjanak örökbe jelképesen egy nyulat az állatkertben, simogassák és etessék azt. Nagyon örülnénk neki, ha egyre több állatkereskedés, állattenyésztő vállalkozna arra, hogy kölcsönbe ad nyulat a húsvéti ünnepekre. Egy aranyos plüssnyuszi pedig szintén nagy örömöt tud okozni a gyermeknek, még alvótársnak is beválik.

 

 

Állatkínzás húsvétkor:

 

Európában egyébként sem szokás, hogy él nyulat ajándékozzanak Húsvétra. A Fehérkereszt Állatvédő Liga azt szeretné, ha állatkínzásnak minősítenék a közterületen történő nyúlárusítást - ezzel elejét lehetne venni annak, hogy tárgyként, húsvéti kellékként bánjanak egy élőlénnyel.

 

Sok kisnyulat rendkívül korán választanak el az anyjától, nem is biztos, hogy életben maradnak. Ez már önmagában állatkínzás! Ráadásul zsúfolt ketrecekben, dobozokban árusítják őket - mivel van rájuk kereslet a szülők részéről.

 

nyuszi, csoki, plüssnyuszi
Élő nyuszi helyett ajándékozzunk plüssnyulat, vagy csokinyulat

 

 

Jó lenne, ha a szülőkben is tudatosulna:

A tenyérnyi méretű kisnyusziból egy éves korára akár hat kilós példány is lehet, ráadásul természetes élőhelyén félénk, gyanakvó, a nyugalmat szereti. Ha zajos környezetben él, az őt ért stressz miatt a környezetére és magára káros tulajdonságokat vesz fel, éjjel zajt csap, a rácsot "pattogtatja", a lakásban károkat okoz. Tudták, hogy a nyúl emelgetéskor rúgkapálásával komoly sérüléseket is okozhat a gyereknek?

 

nyuszi, csoki, plüssnyuszi

 

 

Egy kis háttér:

 

A magyar húsvét szavunk a hús ekkori elfogyasztását jelöli. Több európai nyelven a Teuton (Norsze) Östra istennő ünnepének a neve ragadt a húsvétra: Oster(német), Easter(angol). Az istennőt szimbolizálta a tojás és a nyuszi. A tojást tojó nyúl "ötlete" az 1700-as években született meg az Egyesült Államokban.

 

A pennsylvaniai holland telepesek az "Osterhase" vagy "Oschter Haws" (azaz a Húsvéti Nyúl) eljövetelét várták, a jó gyerekek - a Mikuláshoz hasonló ünnepi szokás szerint - ajándékot, főleg színes tojásokat kaptak.

 

húsvét, nyúl, nyuszi

 

 

Éljünk a mában, éljünk állatvédőként - tartsuk tiszteletben az állatok jogait is!

 

Fehérkereszt Állatvédő Liga

 

 

Boldog húsvéti ünnepet kívánok!

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.