Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyák látása

2010.05.29

A kutyák négyszer jobban látnak sötétben

 

 

 

Köztudott, hogy a kutyák sokkal jobban látnak a sötétben, mint az emberek, de sokan nem értik az okát. A kutyák szemének anatómiája sok kérdésre magyarázatot ad. Lássuk, mik ezek a sajátosságok!

 

 

A kutyák szemének anatómiája megmagyarázza hogyan látnak a sötétben, hogyan érzékelik a mozgást nagy távolságból is, de csak néhány színt látnak.

 

A kutya szemének anatómiája:


A retinában két fényérzékeny cellatípus van: csap és pálcika.

 

A kutya szeme más, mint az emberé

 


A kutyák retinájában e cellák 95%-a pálcika típusú. A pálcika-cellák rendkívül fényérzékenyek. Ez annak köszönhető, hogy a tapetum lucidum, mely a pálcika alatt van, koncentrálja a fényt, és visszaveri rajtuk keresztül. Az állatorvosok szerint ezek nagy száma miatt látnak a kutyák négyszer jobban, mint az ember.

 

A fény visszaverése a tapetum lucidumon keresztül az oka annak, hogy sötétben a kutyák szeme csillogni látszik a sötétben.

 

Színvakok-e a kutyák?

 

Mivel a pálcikák csak a fekete és fehér színeket érzékelik, míg a csapok a többi színt, úgy gondolják, hogy a kutyák elsősorban fekete-fehérben látnak, és a szürke árnyalatait érzékelik. Mégis, mivel a csapok felelősek a színekért, sok kutató szerint a retinájukban található kisszámú csap lehetővé teszi a kék, sárga és piros néhány árnyalatának érzékelését.

 

A kutyák szemének pozíciója:

 

Általában úgy gondolják, hogy a lapos pofájú (vagy rövid orrú) kutyafajtáknak, mint a boston terrier, jobb a mélység-érzékelése, mint a hosszú fejű (hosszú orrú) fajtáké, mint például az agár. Ez a szemük elhelyezkedéséből adódik, és az átfedés a látómezejükben nagyon hasonló az ember térlátásához. Megjegyzendő, hogy a frizbi kutyáknak és másoknak erősebb a mélységérzékelésük. Mégis, a hosszú orrú kutyáknak általában szélesebb a látómezeje, mint a rövid orrúaknak, a szemek pozíciója miatt.

 

Koromsötétben azért ők sem látnak

 


A kutya mozgásérzékelése:

 

Sok kutyának szélesebb a látómezeje, mint az embernek, és nagyon jók a távoli mozgásérzékelés terén. Néhány állatorvos szerint a kutyák képesek több mint 800 méter távolságra lévő mozgó tárgyat is érzékelni.

 Ez hasznossá teszi őket vadászatokon, zsákmányejtéskor. Azonban közel sem olyan jók mozdulatlan tárgyak észlelésében, távolságtól függetlenül.

 

Fokozott mozgásérzékelésükből adódik, hogy sokan azt gondolják, hogy tévénézés közben  a kutyák csak a villanásokat látják, melyeknek összességét az emberi szem mozgóképnek látja. Az LCD tévék képét azonban már ők is filmszerűnek látják.

 

Az idősebb kutyák szeme:

 

Koruk előrehaladtával a kutyák tekintete homályos, ködös lehet. Ennek oka a makula degeneráció. Idős korban a retina egyes rétegei megvastagodnak, és ez változást idéz elő a szem fénytörésének módján.

 

A ködös tekintet másik oka lehet a hályog is, vagy más degeneratív szembetegség, legjobb, ha a kutyát megvizsgálja egy állatorvos.

 

Nem túl színesen, de látok

 


A kutya látásának megértése:

 

Annak megértése, hogyan látja kutyánk a világot, sokat segíthet az idomításban és a kedvencünkkel való kapcsolatunkban. 

Összefoglalva: a kutya saját, földhöz közeli perspektívájából négyszer jobban lát a sötétben, mint az ember, szélesebb a látómezeje, nagyobb távolságból érzékeli a mozgást, de közelre nem lát olyan jól, és csak néhány színt tud megkülönböztetni.

 

                                         

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

15. kerüület lajos utca 8

(papi néni, 2014.12.27 19:24)

nagyon nagyon édi bédik a kis kutyák

tihor_blanka@yahoo.com

(Tihor Blanka Melissa, 2011.02.07 15:56)

Cukik egyetertek nijivel:-*

Petofi Sandor utcca 85-os hazszam

(Tihor Blanka Melissa, 2011.02.07 15:55)

Szerintem nagyon edesek folegg a kis feherek:-*

jjjjjjjjjjj

(nati, 2011.02.04 15:51)

zmtk

p09o87

(popio7iyt, 2010.12.28 12:25)

blabla

t.vancsik@gmail.com

(vanessza, 2010.06.20 10:58)

én nagyon érdekesnek találom ahogy a kutyák látnak és végre egyszer szeretném meg tudni hogy hogy látnak a kutyák