Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A karácsonyi óvintészkedések

2008.11.25

 

A kutya karácsonyfáját !

 

A kutya karácsonyfáját!

Egy óvatlan pillanatban a kutyus farka a mécses lángjától tüzet foghat. Nem is beszélve a "Külsőleg!" használatos karácsonyfadíszek gyomorbántalmakat okozó hatásáról.

Télapó, Karácsony, Szilveszter, megannyi csodás ünnep - számunkra. De vajon kutyánk is élvezi az eseményekben gazdag téli szünetet? A lakás megtelik - ritkán vagy sosem látott - vendégekkel.Minden négyzetméteren flitterek, gyertyák és egyéb díszek csillognak, melyek nem elég hogy zavarják a békés szunyókálást, de még veszélyesek is. Hiszen egy óvatlan pillanatban a kutyus farka a mécses lángjától tüzet foghat. Nem is beszélve a "Külsőleg!" használatos karácsonyfadíszek gyomorbántalmakat okozó hatásáról.Az állatorvosok minden évben rettegve készülnek a karácsonyi ünnepekre. Ők ilyenkor nem pihenhetnek, mert jelentősen megnő a klinikai esetek száma, mely jórészt a felelőtlen gazdiknak köszönhető. Ne csak az égési sérülésekre gondoljunk; gyakori probléma a csokoládé túladagolása miatti gyomorfájás és egyéb mérgezéses tünetek, az áramütés és az idegen állatok - rokonok kedvencei - összeverekedéséből származó sérülések is. Ha az a célunk, hogy kedvencünk ép szőrrel átvészelje a nagycsaládi összejöveteleket, jobb ha megfogadjuk a következő tanácsokat.A karácsonyfa

 

A karácsonyfa illata nem csak nekünk, de kutyánknak is nagyon csábító. A különbség csupán annyi, hogy mi tudjuk, hogy a fa nemcsak szép de szúr is, ezért messziről csodáljuk! Kutyusunkat kíméljük meg a fájdalmas felismeréstől; kerítsük körbe a fát, vagy barikádoljuk el az ajtót.A műfenyő - bár kényelmes és egyszerű megoldás - kutyánk számára veszélyt tartogat. Ugyanis a műanyag ágak és tűk megcsócsálása bélproblémát és mérgezést okozhat.

 

Ne rakjunk tartósítószert az élő fenyő öntözővizéhez , mert kutyánk egy óvatlan pillanatban bele fog inni. Ezek a kemikáliák pedig toxikusak. Ha mindenképpen használni szeretnénk tartósítót, akkor takarjuk le a fenyőtartó tálat!A fát díszítő színes lámpácskák igazán hangulatosak, viszont hamar felmelegedhetnek. A kutyák - amikor hozzá nyomják az orrukat - égési sérüléseket szerezhetnek. A fényeket, vagy az egész fát tegyük biztonságos magasságba, hogy a kisebb gyerekek és házi kedvencek pörkölésmentesen lavírozhassanak a földszinten.A csengettyűk és dizájnos karácsonyfadíszek kedvesek a szemnek, de rosszak a gyomornak. Éles, hegyes szélük vágási sebeket, elfogyasztásuk pedig bőrirritációt, nyáladzást, mérgezést, bélcsavarodást és súlyvesztést okozhat. Gyanú esetén rohanjunk az orvoshoz.Az ehető díszeket  - mint például a habkarika - tegyük inkább magasabbra, hogy kutyánk ne érhesse el, még felugrálva sem.Az aranyhaj szintén a veszélyes kategóriába tartozik, mely szájba kerülve irritációt okozhat, lenyelve pedig bélelzáródást.Az áram alatt lévő vezetékeket ragasszuk a falhoz vagy a padlóhoz - rágcsálásuk ugyanis megrázó végeredménnyel járhat.AjándékokEllenőrizzük a gyerekek és a kutya ajándékait! Örökérvényű az a törvény, hogy amit le lehet nyelni, azt ők le is nyelik!A szalagokat és kötözőket mihamarabb tegyük el, mivel könnyen belecsavarodhat kedvencünk.És még egy utolsó jó tanács: mielőtt megszabadulnánk a nagy dobozoktól, ellenőrizzük, hogy nem költözött-e beléjük "házfoglalósat" játszó kisemlősünk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szívesen

(Szerktő, 2009.12.16 13:15)

Szia ! Szivesen, remélem ellátogatsz majd máskor is.

gr.

(tulajdonos, 2008.12.24 17:07)

örülök hogy mindenre gondolt köszönöm
a jó tanácsokat.
Viola