Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A húsvét és kedvencünk

2010.04.02

Tényleg a húsvéti nyuszi tojta a csokitojást?

 

 

A húsvéti tojást tojó nyuszi legendája több feldolgozást is megért: legtöbbször madárból lett nyúllal, főnixmadárral, vagy tavaszistennővel játszatják a főszerepet. 

 

Húsvéti legendák:


 

Április első hetében mindenki lázasan készülődik a húsvéti ünnepekre, festjük a tojásokat, vesszük a csokinyuszikat és feldíszítjük a lakást. De mi köze a bundás, nagy fülű nyuszinak a tojáshoz? Minden elsős tudja, hogy csak a madár tojik tojást, a nyuszi pedig emlős állat.

 

Akkor miért hozza mégis a nyuszi a tojást? Nos, ennek semmi köze a biológiához, sokkal inkább egy pogány hagyományhoz, melyet a keresztény kultúra magába olvasztott. A pogány szimbólumok sok esetben megmaradtak, jelentésük néhány esetben kiegészült.

 

húsvét, nyuszi, kutya
A pogány szimbólumok jelentése némileg módosult

 

 

 

Ostra, a tavasz istennője:

 

Ostra a tavasz és megújulás germán istennője, őt ünnepelték a pogányok a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap (Ostra nevéből származik a húsvét angol easter és német Oster kifejezés). Ostrát az összes eddig fellelt képen tavaszi virágokkal (barkával), kezében tojással és a lábánál nyuszikkal ábrázolták.

 

Ezek a növények és állatok testesítik meg az újjászületést, a tavaszi megújulást. A legenda szerint Ostrának volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt és - hogy elkápráztassa, szórakoztassa a gyerekeket - tavasz ünnepén (április első vasárnapján) a madarat nyuszivá változtatta. Azóta hozza a nyuszi a tojást! - így szól  a magyarázat első verziója.

húsvét, tojás, tyúk
A színes tojásokat rakó madarak az állatvilág különleges teremtményei

 

 

 

A főnixmadaras sztori:

 

A másik, szintén elterjedt legenda a főnixmadárhoz és az ősi egyiptomiakhoz, perzsákhoz kapcsolódik. Ők úgy hitték, hogy a mennyországot a szent madár irányította, aki egy nyuszi képében született újjá. Ez a nyuszi azonban speciális volt, mert a tojást tojó képessége megmaradt.

 

A kereszténység a főnixmadarat is kisajátította, olyannyira, hogy a korai keresztény irodalomban már a feltámadás és az örök élet jelképeként említették.

 

 

 

Akiknek saját nyuszija van:

 

A harmadik történet szintén nagy fantáziára utal. Az ősi szászoknak ugyanis megvolt a "saját" tojást tojó nyuszijuk. Az általuk kultivált legenda szerint a tojást tojó nyuszijuk úgy "keletkezett", hogy egy kismadár megfagyott a téli hidegben, de Ostra, a tavasz istennője újjáélesztette, nyuszi alakjában. Azóta is minden húsvétkor az angol-szász nyelvterületen tojásokat festenek és felajánlják azokat Ostrának.

 

húsvét, nyuszi, csoki
A húsvéti nyuszi ma már csokitojást tojik

 

 

Valószínűleg van még pár történet a tojást tojó nyuszi eredetéről, de mi egyelőre megelégedtünk ennyivel. Aki többre kíváncsi, járjon utána vagy kérdezze meg a húsvéti nyuszitól. 

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.