Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rettegett vírusok

2009.06.21

Rettegett vírusok : parvo és szopornyica

Vannak olyan kutyafajták, amelyek különösen érzékenyek a parvóra, mint például a rottweiler vagy az uszkár. Ezek a fajták megfelelő védettség nélkül szinte biztos, hogy előbb-utóbb megfertőződnek a kórokozóval.

 

A kutyát számos fertőző betegség veszélyezteti, különösen kölyökkorban. Éppen ezért kell elkezdeni a kutyus oltási programját 8 hetes korban. Ha a gazdi felelősségteljes és beoltatja kedvencét, valószínűleg soha nem fog találkozni a rettegett kórokkal. Ettől függetlenül nem árt tudni, mik is ezek a betegségek pontosan.

 

 

 

Parvovírusos bélgyulladás

 

A betegséget egy kisméretű, igen ellenálló vírus okozza, amely valószínűleg az 1970-es évek végén alakult ki a macska hasonló vírusának átalakulásával. Több mint 10 évig, a vakcina kifejlesztéséig, nagyon sok kutya betegedett meg a vírustól. Szerencsére a védőoltás megállította a járványszerű terjedést és a vakcinát beadató gazdik azóta biztonságban tudhatják ebüket.

 

A vírus természetesen nem tűnt el, továbbra is megfertőzheti azokat a kutyákat, amelyek nem lettek rendesen beoltva. Elsősorban a néhány hetes, pár hónapos kölyökkutyák a veszélyeztetettek. De vannak olyan kutyafajták is, amelyek különösen érzékenyek a parvóra, mint például a rottweiler vagy az uszkár. Ezek a fajták megfelelő védettség nélkül szinte biztos, hogy előbb-utóbb megfertőződnek a kórokozóval.

 

A betegség elsősorban a vírustartalmú széklettel fertőz. A parvovírusos bélgyulladás legfontosabb tünetei: állandó hányás, hasmenés. A széklet bűzös, véres és szinte megállíthatatlan. Az állat nem eszik, nem iszik, kedvetlen, elesett, erős hasi fájdalmai vannak. A folyamatos folyadékveszteség miatt az állat kiszárad, sokkos állapotba kerül, és gyorsan elhullik. Gyógyulásra csak abban az esetben van esély, ha a gazdi gyorsan cselekszik és állatorvosi segítséget, intenzív ápolást kér, amely gyakran kórházi ápolást jelent.Szopornyica

 

A parvóval ellentétben a szopornyica régóta ismert betegség. Ez ellen a betegség ellen is remekül véd a védőoltás, ám aki nem él a vakcina lehetőségével, annak valószínű, hogy szopornyicás lesz a kutyája. A szopornyicát okozó vírus a légzőszervet és az idegrendszert károsítja.

 

Elsősorban a fiatal, pár hónapos kutyák vannak veszélyben, de előfordulhat az idősebb állatok fertőződése is. A betegség tünetei nagyon hasonlítanak az ember influenzás tüneteihez: láz, orr- és szemváladékozás, köhögés, torokgyulladás, légcsőhurut. Elhúzódó esetekben jelentkezhet a talppárnák megkeményedése is. Ebben az esetben is azonnali állatorvosi ellátásra van szükség.    

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.