Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyusunk megmutatja foga fehérjét ?

2008.10.31

Megmutatja foga fehérjét?

 

Hogyan vegyük rá kutyánkat  a rendszeres fogmosásra? És legfőképp: miért van erre szükség? Adok néhány ötletet, amire állataink rögtön harapni fognak!

            MEGMUTATJA FOGA FEHÉRJÉT?       

        

A fogkő és fogínyprobléma kedvenceink számára sem ismeretlen. Pár évvel ezelőtt még mosolyogtunk azon, ha valaki mosta kutyája fogát. Ma már azonban minden gondos gazdi tudja, hogy társállatának épp oly fontos a rendszeres fogápolás, mint önmagának. De ne saját fogkefénkkel és fogkrémünkkel kezdjük ebünk szájápolását, inkább az állatfelszerelési üzletekben és az állatorvosi rendelőkben kapható, kutyák számára készült fogkrémet és fogkefét használjuk. A kutyafogkefe használatáról az állatorvos fog felvilágosítást adni.

 

Általánosságban elmondható azonban, hogy az ínytől távolító, söprő mozdulatokkal, enyhe nyomással tisztítható a leghatásosabban a fog. Napi 30 másodperces fogápolással egészségesebbek és szebbek lesznek kedvencünk fogai. Ha a fogmosás után jutalomfalattal dicsérjük meg, másnap valószínűleg kevesebb ellenállásba ütközünk.

 

A fogmosást a cicák sem úszhatják meg. Bár a macskafogat nehézkes lenne mosni, de azért számukra is léteznek fogkőképződést gátló (száraz) tápok és egyéb fogápoló készítmények (például a cicakeksz). Nem árt, ha már fiatalon elkezdjük a fogápolást, mert egy idősebb állatot már nehezebb rávenni a fogmosásra. Nekik adjunk műcsontot, annak elrágcsálása is jótékony hatású.

 

De miért szükséges a kutyák-macskák fogápolása, amikor az a természetben sem történik meg? Miért jelentkezik egyre több állatnál valamilyen fogprobléma? A válasz igen egyszerű: mert nem rágnak eleget. Egyre több gazdi választja a konzervet a száraztáp helyett, mely elfogyasztásához nem kell megerőltetniük magukat állatainknak, szinte csak benyelik a falatokat. Ez azonban fogínyproblémákhoz vezet, amelyek kezdeti tünetei szinte észrevehetetlenek. Kései észlelésük pedig gyakran fogeltávolításhoz vezet.

 

A fogkőlerakódás eleinte vékony, később - bekúszva az íny alá - jelentősen megvastagodhat, az állatnak fájdalmat okozhat. Ezért az érintett jószág inkább nem eszik, viszont ha nem rág, a nyál szájüregi pangásának következtében a fogkő könnyebben gyarapszik.

 

 Ha arra leszünk figyelmesek, hogy kedvencünk nem eszik, lehelete bűzös és nyáladzik, akkor annak nagy valószínűséggel fogkőlerakódás az oka, melynek eltávolítása minden esetben állatorvosi segítséget igényel.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.