Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Homeopátia az állatgyógyászatban

2009.02.21

A Homeopátia és az állatgyógyászat

 

Hogyan működik az állatoknál a homeopátiás kezelés? Ebben a dologban az állatorvos munkája nagyon hasonlít a gyermekorvoséhoz, akinek a még beszélni nem tudó csecsemő mamája mondja el, hogy milyen rendellenességet tapasztalt a gyermekén...

 

Első pillanatra talán meghökkentő az a kijelentés, ami a címben áll, s biztosan sokakat kíváncsisággal tölt el, hogy vajon hogyan működhet az állatoknál ez a módszer. Az állatok ugyanis nagyon sok olyan tünetről nem tudnak „beszámolni”, amiről a homeopátiával gyógyító orvos a betegeit kérdezni szokta, s amely válaszokból meg tudja határozni a beteg krónikus vagy alkati szerét vagy a tünet együttes alapján egy, esetleg több akut szert rendelhet számára. Hogy hogyan is van ez,  hogy ebben a dologban az állatorvos munkája nagyon hasonlít a gyermekorvoséhoz, akinek a még beszélni nem tudó csecsemő mamája mondja el, hogy milyen rendellenességet tapasztalt a gyermekén, hogyan alakult az étvágya, hogy viselkedik éjjel, mikor romlik vagy mikor rosszabbodik az állapota.A gondos, mindent jól megfigyelő gazda nagyon sokat tud segíteni a homeopátiás állatorvosnak a megfelelő anamnézis (kórelőzmény) felvételében. Az állat szótlansága tehát nem akadály abban az esetben, ha a gazda megtanulja, hogy mire kell figyelnie ahhoz, hogy kielégítő válaszokat tudjon adni az állatorvos kérdéseire.

 

 Pl: ezzel a problémával kopogtat a beteg kutya tulajdonosa a rendelő ajtaján – sokszor hangzik el ez a rövid, tömör válasz, hogy „híg”. S amikor rákérdezek a színére, szagára, tartalmára, a napszakra, amikor az állatnak hasmenése szokott lenni, sokszor csak hümmögés és vállvonogatás a válasz. Az a gazda, aki csak ennyit tud a beteg kutyájáról, nem jelent segítséget az állatorvosnak.Az állatok szótlansága sokszor kifejezetten segíti a diagnoszta munkáját, ugyanis az állat soha nem hazudik és soha nem lesz képzelt beteg. Nem mondja azt, ha csak szimulált, hogy "drága doktor úr ezek a fehér golyócskák csodát műveltek velem! Amióta ezeket szedem, mintha elfújták volna a betegségemet ?". Mert az állat – fehér golyók ide, fehér golyók oda – ha nem hatottak a szerek, továbbra is beteg marad. Ha viszont hatékony volt a homeopátiás szer, akkor egy–kettőre meggyógyul a gazda és az állatorvos legnagyobb örömére.


 
Éppen ez az a jelenség, ami ékesen bizonyítja minden kételkedő számára a homeopátia hatékonyságát, s ami miatt a kételkedőkkel vagy a homeopátia ellenzőivel szemben a humán homeopaták is többször hivatkoznak az állatgyógyászat területén elért megkérdőjelezhetetlen sikerekre.Sokan megkérdezik, mi indokolja azt, hogy az állatoknál is alkalmazzák a homeopátiát?A válasz rendkívül egyszerű: az ún. hagyományos vagy allopátiás elvek alapján működő terápia során alkalmazott gyógyszerek a célszerveken túl az állati szervezet más szerveire is hatással vannak s ez a hatás az esetek jelentős részében a szervezet egészének működése szempontjából káros lehet.

 

Így az alapbetegség tüneteinek megszüntetésével párhuzamosan nem egyszer – a használt gyógyszerek (antibiotikumok, hormonhatású készítmények, sokszor indokolatlanul alkalmazott lázcsillapítók és különféle vakcinák) mellékhatásainak következményeként – számos új betegség kialakulásának feltételeit mi magunk teremtjük meg betegeinkben.


 
Ezek a – ma még sokan úgy gondolják elkerülhetetlen – gyógyszer-mellékhatások egyaránt csökkentik a haszonállatok árutermelő és szaporodásbiológiai képességeit, a versenyzésre használt egyedek teljesítőképességét de megrövidíthetik a – sok ember számára egyetlen vigaszt jelentő – társállatok /kutyák, cicák/ életét is. Élelmiszertermelő gazdasági haszonállataink szervezetében felhalmozódva pedig, ezek a gyógyszerek vagy bomlástermékeik megmérgezhetik a fogyasztót, az embert is!Budapesten az Állatorvos-tudományi Egyetemen több mint tíz éve folyik nemzetközi diplomát adó felsőfokú szakosított homeopátiás állatorvosképzés. Ma már az ország számos pontján mind a társállat, mind pedig a haszonállatpraxis területén dolgoznak jól képzett, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező kollégák, akiket a Magyar Állatorvosi Kamara Alternatív Állatgyógyászati Tagozata fog össze.

Homeopátia az állatgyógyászatban

Most induló sorozatukban több, a homeopátiában jártas állatorvos bevonásával szeretnénk a legkülönfélébb állatfajokon elvégzett homeopátiás kezelések eredményeként bekövetkezett gyógyulásokon keresztül bizonyítani e honlap olvasói számára is, hogy a homeopátiának nem csak a humán orvoslás, hanem az állatgyógyászat területén is van létjogosultsága.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

benikebaba@gmail.com

(Szilvia, 2011.04.27 21:10)

Kérdezni szeretném, hogy a kiskutyám március közepétől, az ősz végéig nagyon erősen vakaródzik, rágja a szőrét, lehet-e homeopátiás készitménnyel enyhiteni a tüneteit, s ha igen, milyen gyógyszertárban szerezhetném be?