Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan védjünk meg kutyánkat a külső élősködőktől?

2010.05.07

Hogyan védjünk meg kutyánkat a külső élősködőktől?

 

Kedvenc kutyánkra számos külső élősködő leselkedik. A parkokban és a szabad természetben tett séták, a többi kutyával esetleg más állattal való találkozások minden nap új lehetőséget teremtenek a parazitáknak a támadásra.

 

A kirándulások során más állatoktól közvetlenül, vagy a többi állat által gyakran látogatott helyeken a környezetből is különféle külső élősködőkkel fertőződhetnek.

 

A bolhásság és annak következményei:


A bolhásság az egyik leggyakoribb probléma kutyáink esetében. A kutya saját bolhafajának tekintett kutyabolha (Ctenocephalides canis) meglehetősen hűséges típus, a kutyán kívül csak alkalomszerűen és rövid ideig telepszik meg.

.

 Alapvetően más a helyzet a macskabolha esetében, ugyanis a nemzetközi tapasztalatok alapján a macskabolha (Ctenocephalides felis) nem csak a cicákon fordul elő túlnyomó többségben, hanem a kutyabolhát fokozatosan kiszorítva, napjainkban már kutyákon is ez a domináns bolhafaj.

 

 Ennek részben ellentmondanak a legújabb hazai vizsgálatok (Farkas és Földvári, 2006.), melyek szerint kutyákon a kutyabolha nagyobb mennyiségben volt megtalálható, mint a macskabolha.  A macskabolha sikerének egyik oka az, hogy több gazdához is alkalmazkodott, a macskán és a kutyán kívül akár az embert is megcsipkedheti.

Kutyán elvétve más bolhafajok, pl. az emberbolha (Pulex irritans) is előfordul. A kifejlett állapotban néhány milliméter nagyságú bolhák a vérszíváson kívül számos egyéb módon károsítják kedvenc kutyáinkat, allergiás bőrgyulladást okozhatnak, kórokozókat és bélférgeket terjesztenek.

 

A bolhás eb gyakran és hevesen vakarózik, nyugtalan. A bolha nyálában lévő anyagokra allergiásan reagáló kutyákon súlyos bőrgyulladás jelentkezik. Amennyiben a kutya szőrén öt kifejlett bolhát találunk, ez egyben azt jelenti, hogy a környezetében mintegy 95 bolha fejlődési alak búvik meg és várja az alkalmat, hogy kifejlett bolhává alakulva vért szívhasson.

 

Hogyan védjünk meg kutyánkat a külső élősködőktől?

Miért veszélyes a kullancs?A kullancsokkal (hazánkban főként Ixodes és Dermacentor fajok) való találkozáshoz a derék házőrzőknek nem kell a legközelebbi bokrokkal, aljnövényzettel dúsan benőtt területig elsétálni, ugyanis a kullancsok a gondozott kertekben és parkokban is megtelepedhetnek. A többnyire sötét színű élősködők kifejlődve 2-3 milliméter nagyságúak, viszont a nőstény kullancs vérszívást követően akár borsó-bab méretet is elérhet.

 

A kullancs csípésének a helyén, kis területen bőrgyulladás alakulhat ki, azonban az igazi kockázatot a kórokozók átvitele jelenti. A kullancsok többféle fertőző betegség kórokozóját terjesztik vérszívás során, ezek közül a Lyme borreliosis (régebbi nevén Lyme kór) emberre és kutyára egyaránt veszélyt jelent. Hazánkban nagy területeken elterjedt és egyre több kutyát fenyeget a babesiosis, amelyet szintén a kullancsok terjesztenek vérszívás útján.

 


A bolhák és kullancsok ellen kedvenc kutyáinknak rendszeres védelemre van szüksége. A Frontline termékcsalád havonkénti használatával megvédhetjük négylábú kedvenceinket a bolhák és a kullancsok kártételétől.

 

 

Frontline Combo, bolha, kullancs

 


Mivel védekezzünk ellenünk?


Kedvenc kutyáink és cicáink védelmére havonként alkalmazzunk FRONTLINE Combo készítményeket, amelyek a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek átvitelének gátlása mellett a bolhák ellen is védelmet nyújt.

A FRONTLINE spray és spot on készítmények egész éves, tervszerű használatát beszéljék meg kedvenceik állatorvosával. Kutyák részére MERILYM nevű védőoltás kérhető Lyme borreliosis ellen szintén az állatorvosnál.

                                                                                  Háziállat.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.