Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan szoktassuk a kiskutyát nyakörv és póráz viseléséhez?

2010.04.18

Hogyan szoktassuk a kiskutyát nyakörv és póráz viseléséhez?

 

 

Az első időkben a kiskutya nehezen fogadja el a nyakörvet, és kezdetben a póráztól is idegenkedik, de biztonsága érdekében minél előbb hozzá kell szoktatunk viselésükhöz.

 

A nyakörvvel már az első napokban barátságot kellene kötnie,amint hozzánk kerül. A kiskutya persze kezdetben próbálja letépni magáról, és veszettül rázza a fejét, próbálja kihúzni a nyakörvből, de aggodalomra semmi ok!

Noha kezdetben minden idegszálával nekifeszül, hamarosan azt sem veszi majd észre, hogy a nyakörv rajta van

 

 

kutya, póráz, nyakörv
Egy kutya alapvető felszerelése: póráz, nyakörv és a labda

 

 

A nyakörveknek több típusát ismerjük: a sima csatos nyakörv, a fojtónyakörv, a Halti szájszíj, a kutyahám és a szöges nyakörv. A négy hónapnál fiatalabb kiskutyáknak csak a csatos nyakörv ajánlott, és ez az egyetlen típus, melyet felügyelet nélkül is biztonságosan a kutyán lehet hagyni.

 Az erősebb, négy hónaposnál idősebb kutyáknak, melyek nagyon rángatják a pórázt, fojtó nyakörvre, vagy szélsőséges esetben szöges nyakörvre lehet szükségük ... amíg még csak pórázon van. Ezekre a kevéssé humánus megoldásokra kínál alternatívát a szájszíj, mely segítségével a kutyát jobban lehet irányítani, és kevésbé irritálja vagy sebzi fel a torok és a nyak területét.

 

A kiskutya könnyebben elfogadja a pórázt, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá. Kezdjük azzal, hogy hagyjuk, hagy húzza maga után a pórázt, így hozzászokik a nyakán érzett kisebb nyomáshoz.

 

Természetesen csak szigorú felügyelet alatt, hiszen ez veszélyes mutatvány! Kövessük mindenhová, majd óvatosan vegyük fel a pórázt, és úgy folytassuk a sétát a lakásban. Tartsuk magasan, mindeközben barátságos, biztató hangon beszéljünk kiskutyánkhoz.

 

kutya, gyerek, póráz
Fő a biztonság!

 

 

A kezdeti stádiumban ne várjuk el, hogy a kutya szépen, fegyelmezetten, láb mellett haladjon. Célunk most csupán annyi, hogy a kiskutya kényelmesen érezze magát a póráz viselésekor, és hogy felszabadultan, ellenállás nélkül tudjon a nyakörv-póráz kombóval sétálni.

 

Ha finoman elkezd húzni, óvatosan váltsunk irányt, párhuzamosan keltsünk kisebb zajt, hogy elvonjuk a kölyök figyelmét. Semmiféle vezényszóra nincs szükség ebben a szakaszban, most még egyszerűen csak segítünk a kutyának megszokni a nyakörv és a póráz súlyát és érzetét.

 

 

kiskutya, nyakörv, póráz
Ügyeljünk a megfelelő méretre, se túl bő, se túl szűk ne legyen a kiskutya nyakörve

 

 

Ha elegendő időt és türelmet szánunk arra, hogy kiskutyánk hozzászoktassuk a két alapvető kellékhez, evvel (és a behívással) megalapozzuk a következő fázist, az engedelmesség alapvető készségének elsajátítását is. A legfontosabb az, hogy a kölyök ellenállás nélkül elfogadja a nyakörvet és a pórázt.

A kölyökkutyák számára a puhább, fém alkatrészekkel (csatokkal, kapcsokkal és gyűrűkkel) ellátott, kényelmes és strapabíró nyakörvek és pórázok a legjobbak. Amikor az eb felnő, válthatunk kevésbé babaőrre valókra, fő, hogy a kutya fajtájának megfelelőt válasszuk.

f

Rendszeresen ellenőrizzük nyakörv méretét, és fokozatosan lazítsunk rajta, ahogyan a kiskutya növekszik, és nyaka is egyre vastagabb lesz.

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.