Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha álvemhes a kutyánk

2010.01.09

 3 mód az álvemhes kutyánk gyógyítására:

 

 

Az álvemhesség eredete a nőstényfarkas életmódjára vezethető vissza. A falka vezérszukájának ugyanis nem volt ideje, hogy a saját kölykeit felnevelje, ezért más, nem vemhesült szukákra bízta őket. A pótmamák szervezetében egy, a tejelválasztást serkentő hormon (prolaktin) kezdett termelődni, amely az anyai ösztönöket is felerősíti.

 

 

kutya játékokkal

 

 

 

Az álvemhesség tehát egy állapot, amely a hormonális szabályozás zavara következtében fordulhat elő. a prolaktinszint minden szuka kutyában megemelkedik a tüzeléskor, csak nem minden esetben okoz tüneteket.

 

Ilyenkor a petefészekben kialakuló sárgatest csak részlegesen fejlődik vissza és a szuka kutya ill. nőstény macska a tüzelést (ivarzást) követő néhány hét de,  körübelül 2 hónap után a vemhességre jellemző tüneteket mutatja, pedig a  vemhességről szó sincs.

 

Az álvemhesség tünetei a kedvencünkön:

 

 

Az álvemhesség során nemcsak testi, hanem pszichés változások is észrevehetők az állaton.

 

1. Az ivarzás után már akár 30 nappal megindulhat a tejelválasztás, és a tejképződés megindulásával a duzzadt emlőkben gyulladásos folyamatok is elindulhatnak, amelyek fájdalmasak.

 

2. A has térfogata megnőhet.

 

3. A nőstény állatok nyugtalanok, sötét helyet keresnek, vackot építenek, a szövetből készült játékállatokat, valamint más tárgyakat is maguk alá gyűjtenek, ezeket aztán kölykeikként dédelgetik, esetleg védelmezik. Tévhit az, hogy ha álvemhességre hajlamos kutyánk egyszer-kétszer már szült, akkor többet nem lehet álvemhes.

 

4. Az álvemhesség tünetei közül szinte a leggyakoribb a "babázás" az apró játékokkal.

 

5. Az emlők gyakori nyalogatása.

 

6. Extrém esetben akár fals szülési fájások is jelentkezhetnek.

 

A tünetek intenzitása azonban széles skálán mozoghat.

 

 

kutya játékkal

 


Mit tegyünk, ha a kedvencünk álvemhes?

 

Ha az álvemhesség jeleit vesszük észre a kutyánkon, vagy macskánkon, akkor forduljunk orvoshoz.  A gyógyszeres terápia elkezdése előtt az orvos mérlegeli az állapot súlyossági fokát, és a beavatkozás esetleges mellékhatásait. Ha szükséges, akkor ad megfelelő gyógyszereket az állapot kezelésére, és 1-2 hét alatt a tünetek meg is szűnnek.

 

Enyhébb esetekben az álvemhes kutya kezelésének 3 módja:

 

1. a dédelgetett, begyűjtött játékok, tárgyak megvonása

 

2. a sok mozgás, nagy séták, gyakori futtatás

 

3. az időszakos diétás táplálás megszünteti a tüneteket.

 

A tejelválasztás megindulása esetén hűvös, bórvizes, kamillás borogatás enyhíti a tüneteket. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a kutyánk a saját emlőjét szopogassa, nyaldossa, hiszen ez a tejtermelődést fokozza. A hormonszint csökkenésével a tünetek is elmúlnak.

 

                                                                      Haziallt.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.