Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babesiosis

2009.06.21

Babesiosis

 

Babesiosis : tények és tévhitek

 

Hazánkban a vérszívó élősködők által terjesztett kórokozók közül a kutyákra a babesiosis az egyik leggyakoribb veszélyforrás.

 

A kullancs által terjesztett egysejtű parazita által okozott kórkép fertőző vérfestékvizelés néven is leírásra került. A kullancsok fokozódó aktivitása tavasszal egyben a babesiosis gyakori előfordulását is jelenti.

 

Fotó: OTAM Kft.
.

 

 

A babesiosis kórokozói egysejtű, vérben élősködő paraziták, melyek a vörösvértesteket teszik tönkre. Világszerte számos állatfajt károsítanak, más babesia okoz betegséget a szarvasmarhákban, mint a lovakban, és ismét egy ezektől eltérő babesia faj betegíti meg a kutyákat. A macskákra veszélyt jelentő Babesia cati vagy a Babesia felis Indiában és Afrikában ismeretes, hazai előfordulását még nem igazolták. A babesiák embert is képesek megbetegíteni, a kórokozót ember esetében is a fertőzött kullancs közvetíti. Az emberi babesiosis ritkán megállapított betegség.

 

A babesiák a fertőzött kullancsból kerülnek vérszívás útján az áldozatba. A kórokozót hordozó szukából a vemhesség alatt a fejlődő kölykökbe is átjuthatnak az élősködők, így a kölykök már fertőzötten születhetnek. A vértranszfúzió során történő fertőződés elméleti lehetősége fennáll.

 

A babesiák valódi vektorai a kullancsok. Hazánkban az egyik leggyakoribb kullancsfaj, a Dermacentor reticulatus a kórokozó fő terjesztője, az utóbbi években viszont már az Ixodes ricinus kullancsfajból is kimutatták. A kullancsok a vérszívás kezdetekor nem azonnal juttatják be az áldozat szervezetébe a kórokozókat. A babesiák az éhes kullancsban ugyanis olyan szerkezeti formában találhatók, ami nem alkalmas az emlősállatok megfertőzésére.

 

A vérszívás megindulása egyfajta jeladás, melynek hatására szerkezeti átalakulás indul be az egysejtű élősködőknél. Mintegy 48 órával a vérszívás megkezdése után a kullancsban már tolonganak a fertőzésre kész, átalakult babesiák. A babesiák átvitelének esélye a vérszívás kezdetétől számított 24 órán belül minimális, 24-48 óráig kicsi, 48-72 óra között nagy, 72 óra elteltével pedig szinte teljesen bizonyos.

 

Megbetegedett kutyákon a következő tünetek jelentkeznek:

Heveny esetben: kezdetben bágyadtság, étvágytalanság, láz (ez utóbbi gyakori, de nem feltétlenül megjelenő tünet), vérfogyottság. Ezt követően vérfestékvizelés, sárgaság, és a veseelégtelenségre jellemző tünetek (bűzös lehelet, hányás, stb), az elhullás néhány napon belül bekövetkezhet. Idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A súlyos elváltozások arra vezethetők vissza, hogy a babesiák a vörösvértesteket szétrombolják, a szétesett vörösvértestekből a keringésbe jutott vérfesték a vesék finom szűrőrendszerét tönkreteszi, a mérgező anyagok kiszűrése a szervezetből leáll.

 

 

 

A vérfesték kávébarna színezetet ad a vizeletnek, ez nem összetévesztendő az egyéb betegségek esetén fellépő vérvizeléssel, amelynek során a vér alakos elemei, pl. a teljes vörösvértestek is megjelennek a vizeletben.

 

Idült esetben az étvágytalanság, váltakozó testhőmérséklet és lesoványodás hetekig- hónapokig fennállhat, a vérfogyottság, sárgaság és a veseelégtelenség tünetei kevésbé jellegzetesen vagy alig észlelhetőek.

 

A heveny formában megbetegedett kutyák gyógyulási esélyei az oki terápia megkezdésének idejétől függnek. Egyes esetekben az időben megkezdett, gondos állatorvosi ellátás sem képes a beteg kutya életét megmenteni.

 A babesiák elpusztítására megfelelően hatékony injekciós készítmény áll az állatorvosok rendelkezésére, azonban a végzetesen károsodott veséket csak veseátültetéssel lehetne pótolni. Az első tünetek jelentkezése esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

 

Gondos tulajdonosok már a vérfogyottságot is észlelik a sápadt nyálkahártyákon, ennél is feltűnőbb azonban a hirtelen jelentkező levertség és étvágytalanság, illetve láz. A kávébarna színű vizelet 1-2 nappal az előbbi tünetek után jelenik meg.

 

 

A betegség megelőzésének lényege, hogy a kullancsok ne juttathassák a kórokozókat a kutya szervezetébe, ennek megfelelően a vérszívókat a babesiák átvitele előtt el kell pusztítani. A kullancsokat elpusztító készítmény kiválasztása során javasolt a konzultáció az állatorvossal.

 

A megvásárolni kívánt készítmény csomagolásán szerepelnie kell, hogy rendelkezik a magyarországi forgalmazáshoz szükséges engedéllyel (gyógyszerek esetében törzskönyvi szám), ellenőrizzük továbbá, hogy a mellékelt magyar nyelvű használati utasításban szerepel-e a kullancsellenes hatás. A kullancsok ellen alkalmazható hatóanyagok közül a permetrin és az amitráz macskákon mérgező, az ezt tartalmazó készítmények használata kerülendő olyan kutyák esetében is, amelyek macskákkal szoros kontaktusban (egymás kölcsönös nyalogatása) élnek.

 

A bolhák és kullancsok ellen kedvenc kutyáinknak rendszeres védelemre van szüksége. A Frontline® termékcsalád havonkénti használatával megvédhetjük négylábú kedvenceinket a bolhák és a kullancsok kártételétől.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Eger

(Hertényi Tamás, 2010.01.28 15:01)

Szeretném megkérdezni hogy a
téli honapokban milyen sürün
ajánlott a kulancs elleni szer.
Nem káros a kutya börére,ha
minden hónapban használom?
Üdv Tamás

www.tappancsvilag.hu

(www.tappancsvilag.hu, 2009.11.06 17:01)

A cikk innét származik:

Tappancsvilág weboldal

http://www.tappancsvilag.hu/?oldal=hirek&hir=1141
és
http://www.tappancsvilag.hu/?oldal=general&menu_id=1&submenu_id=23&actual=404
http://www.tappancsvilag.hu/?oldal=general&menu_id=1&submenu_id=10&actual=272